ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tot mai multe mall-uri din Statele Unite au ajuns în ruine după ce numărul clienților s-a redus drastic, fenomen resimțit și în România, potrivit Adevărul.

Centrele comerciale abandonate au ajuns extrem de căutate de fotografi care înfățișează prin imagini eșecul economic al țării, acest fenoment nefiind doar un efect al crizei financiare.

În SUA, la jumătatea anilor '90, se construiau aproximativ 140 de mall-uri pe an, 2007 fiind primul an, după jumătate de secol, în care nu s-a construit niciun mall în Statele Unite, semn că recesiunea a lăsat urme asupra economiei americane, iar în anii următori multe centre comerciale au început să tragă obloanele. Potrivit estimărilor, în următorii zece ani jumătate dintre mall-urile americane ar putea ajunge în ruine.

Inițial, mall-urile au fost gândite de Victor Gruen, arhitectul considerat „părintele mall-urilor“, ca elemente centrale în jurul cărora să existe apartamente, clinici, şcoli şi alte asemenea facilităţi de care are nevoie o comunitate urbană, dar cele mai multe mall-uri au fost construite în ultimele decenii la marginea oraşelor, departe de comunităţi. De asemenea, centrele comerciale fuseseră gândite pentru familii, însă și acest concept s-a pierdut în timp, și în plus, cu toate că proprietarii investesc tot mai mult în facilităţile de divertisment, se pare că un număr tot mai mic de oameni este dispus să îşi petreacă timpul liber în spaţii închise, luminate artificial.

Potrivit mai multor analize financiare, același lucru se întâmplă și în România, anul acesta fiind inaugurate doar două mall-uri, cel mai scăzut nivel după anul 2005. De asemenea, mai multe mall-uri din Capitală au înregistrat pierderi în ultimii ani, mall-urile Sun Plaza, Plaza Mall şi Cocor din Capitală înregistrând în 2012 pierderi totale de 27,5 milioane de euro, cifră care depăşeşte profitul cumulat al altor cinci centre comerciale: Băneasa Shopping City, Cotroceni Park, Unirea Shopping Center, Bucureşti Mall şi Grand Arena (21,96 milioane de euro în total), iar câteva centre comerciale de acest fel nu au „supravieţuit“ crizei economice, unele fiind transformate în clădiri de birouri, iar altele - abandonate. În ultimii ani, 9 mall-uri au intrat în insolvenţă sau au falimentat, printre acestea numărându-se Tiago Mall Oradea şi City Mall din Bucureşti. Mulţi retaileri au renunţat la magazinele din mall-uri, preferând centrele comerciale mai mici, situate în mijlocul comunităţilor. În prezent, în România există peste 60 de spaţii comerciale de tipul „shopping mall“, iar 20 dintre acestea se află în Bucureşti.
mall-urile Sun Plaza, Plaza Mall şi Cocor din Capitală au înregistrat în 2012 pierderi totale de 27,5 milioane de euro, cifră care depăşeşte profitul cumulat al altor cinci centre comerciale: Băneasa Shopping City, Cotroceni Park, Unirea Shopping Center, Bucureşti Mall şi Grand Arena (21,96 milioane de euro în total).

Citeste mai mult: adev.ro/na57qv