ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele turc Recep Tayyp Erdogan a denunțat miercuri - în declarații de o rară fermitate - acțiunile Statului Islamic (SI) în Siria și în Irak, calificând gruparea jihadistă drept un ''virus'' distrugător pentru comunitatea musulmană, relatează AFP. Declarația a fost făcută în contextul în care Turcia a fost acuzată în ultimele luni că nu se implică suficient în lupta împotriva jihadiștilor, care au cucerit largi teritorii în Irak și Siria de-a lungul frontierei sale sudice. Mai mult, există voci care susțin că Ankara ajută ISIS.

''Daesh (aconimul arab pentru SI) este un virus destinat să divizeze și să distrugă Umma (comunitatea musulmanilor)'', a declarat Erdogan, într-o conferință de presă comună cu omologul său irakian, Fuad Massum, conform Agerpres.

AFP comentează că Turcia a fost de nenumărate ori acuzată că susține grupările rebele cele mai radicale ostile regimului președintelui sirian Bashar Al-Assad, inclusiv Statul Islamic. Ankara a negat întotdeauna aceste acuzații.

La presiunea criticilor din partea aliaților săi occidentali, Turcia a întărit recent controalele la frontierele sale în încercarea da a diminua fluxul de combatanți străini, îndeosebi europeni, care se alătură grupărilor jihadiste via teritoriul turc.