ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Eritreea și Coreea de Nord se află pe primele două poziții ale clasamentului țărilor cu cea mai cenzurată presă din lume. Așa indică un studiu realizat de Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ, cu sediul la New York).

Arabia Saudită, Etiopia, Azerbaidjan, Vietnam, Iran, China, Myanmar și Cuba completează primele zece poziții ale acestui clasament negativ caracterizat de hărțuirea jurnaliștilor și cenzura internetului, conform Agerpres.

Studiul, care face parte dintr-un raport pe 2014 ce va fi publicat integral pe 27 aprilie, ia în calcul mai multe criterii, printre care absența presei private sau independente, blocarea website-urilor, restricții asupra înregistrării electronice de către jurnaliști, restricții asupra libertății de mișcare a jurnaliștilor, bruierea transmisiunilor posturilor străine de radio și TV și blocarea corespondenților de presă străini.

În Eritreea, mulți jurnaliști au părăsit țara din cauza riscului de a fi încarcerați. Cel puțin 23 de jurnaliști sunt în detenție fără a fi fost puși sub acuzare, relevă raportul CPJ.

Potrivit acestuia, la Phenian, regimul condus de Kim Jong-un practică pe scară largă limitarea accesului la internet și controlul asupra producerii și a diseminării tuturor relatărilor de presă din țară. Articolul 53 al constituției nord-coreene prevede libertatea presei, dar cu un birou al agenției Associated Press localizat în sediul de la Phenian al Agenției centrale de presă nord-coreene (KCNA) și cu un mic corp de presă străin din țări cu aceleași orientări politice accesul la surse de știri independente este extrem de limitat. Conținutul aproape integral al celor 12 principale ziare și 20 de periodice din Coreea de Nord se concentrează pe declarațiile și activitățile conducerii politice a țării.