ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primarul general al Bucureştiului, Sorin Oprescu, a susținut, vineri, o conferinţă de presă privind vulnerabilitatea Capitalei la seism. Acesta a prezentat un raport detaliat asupra clădirilor ce prezintă un risc și a măsurilor ce se impun pentru a reduce posibilele pagube.

Livrare GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

"Am dorit să avem această întâlnire pentru a readuce în atenția publică una, dacă nu chiar cea mai gravă problemă cu care se confruntă orașul București. Este vorba despre vulnerabilitatea Capitalei în fața unui posibil cutremur", a spus Oprescu

Primarul a subliniat faptul că nu dorește să creeze panică prin acest raport dar că situația Bucureștiului este una extrem de serioasă.

"Opinia publică este din ce în ce mai sensibilă la auzul cuvântului cutremur, iar starea de teamă este evidentă. Din acest motiv am considerat că trebuie să avem această întâlnire serioasă, NU PENTRU A CREA PANICĂ, CI PENTRU A TRAGE UN SEMNAL DE ALARMĂ, chiar un AVERTISMENT asupra importanȚei problemei. Vreau să aveți informații cât mai corecte și complete, pentru a înțelege SITUAȚIA REALĂ a Bucureștiului, care este extrem de serioasă. Doresc să evit speculațiile, scenariile fie catastrofice, fie superficiale și să sesizez toți factorii implicați, dar și opinia publică, pentru a ne uni eforturile și a lucra împreună, constructiv, concret pentru diminuarea efectelor", a mai precizat primarul general al Capitalei.

Sorin Oprescu a subliniat că raportul prezentat este bazat pe studii și analize profunde efectuate în ani de către experți și profesioniști ai domeniului, din țară și din străinătate.

"Este unanim considerat, de către specialiști, că:

- Bucureștiul este clasat ca a 10-a capitală la nivel mondial, în termeni de risc seismic;
- Și capitala cu cea mai mare expunere seismică din Europa;
- În mod evident, în acest context, orașul București concentrează cel mai înalt risc seismic din România", a explicat primarul.

Oprescu a prezentat și principalele cauze identificate de specialiști:

- Concentrări de clădiri și de populație, incomparabile cu cele din oricare alt oraș al României, în special în zona centrală;

- Existența unui fond de sute de clădiri de beton armat cu înălțime mai mare de 4 etaje, construit, în majoritate între anii 1930-1945;

- Lipsa, în perioada construcției acestor blocuri, a cunoștintelor necesare realizării unor structuri de beton armat rezistente la cutremure;

- Poziția geografică a municipiului București, caracterizată de distanțele epicentrale relativ mici (100-170 km) față de sursa Vrancea, distanțe ce sunt comparabile cu adâncimea focarelor acestor cutremure (60-170 km);

- Condițiile de teren din zonele de est, sud și din centrul orașului, caracterizate de prezenta unor straturi argiloase .

"Majoritatea speciliștilor consideră că cele mai vulnerabile clădiri din București sunt cele construite înainte de intrarea în vigoare a codului de proiectare seismică din 1978", a mai arătat primarul Capitalei.

Sorin Oprescu prezentat și o situație a clădirilor pe sectoare. Astfel, în București există, în total, aproape 114.000 de imobile, adică 804.000 de apartamente, iar până acum au fost expertizate circa 2.500 de clădiri. S-a constatat că 186 de imobile se înscriu în categoria risc 1 - pericol public, din care majoritatea, peste 92% au fost construite înainte de 1940. Dintre acestea 85 de clădiri au peste 5 etaje, 46 de clădiri au peste 8 etaje (24%), iar 59 de clădiri au sub 4 etaje. Cele mai multe dintre imobilele încadrate în categoria risc 1 se află pe raza sectoarelor 1, 2 și 3.

Majoritatea imobilelor sunt situate în Centrul Istoric.

"Cele mai multe au fost ridicate în perioada interbelică și au trecut prin câteva seisme majore, fără a fi consolidate corespunzător după aceea. Acest fond este prioritatea zero a consolidărilor", a subliniat Oprescu.

"Ne este clar că prognozele, în ceea ce privește amploarea pagubelor în urma unui cutremur sever, sunt foarte dure și că problema de securizare a clădirilor este mult mai amplă și în nici un caz nu se poate referi doar la clădirile cu bulina. Trebuie să atragem atenția asupra faptului că, în opoziție cu perceptia generală, în afara zonei centrale a Capitalei - teritoriul 'bulinelor roșii', există un număr mare de construcții de locuințe insuficient protejate față de acțiunea seismică", a precizat Sorin Oprescu.

Întregul raport și masurile impuse sunt prezentate  AICI.