ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uniunea Europeană se confruntă cu pericolul dezintegrării politice şi economice, în special din cauza ascensiunii partidelor radicale şi erodării solidarităţii, pe fondul crizei economice şi financiare, au declarat experţii prezenţi la Bruxelles, la un seminar organizat de Parlamentul European pentru jurnalişti din mai multe state membre ale UE, în cadrul pregătirilor pentru alegerile europene din luna mai, informează Agerpres.

Jacques Rupnik, director de cercetare la Universitatea Sciences Po din Paris, a atras atenţia că Uniunea Europeană se confruntă în prezent cu problema generală a creşterii politicii ostilităţii, determinată de ascensiunea partidelor radicale şi populiste şi amplificarea euroscepticismului.

Alegerile europene din acest an sunt altfel din două motive: unul este criza internă prin care trece UE, legată de situaţia economică şi financiară dificilă, iar altul este criza externă, determinată de evoluţiile recente din Ucraina, a afirmat Jacques Rupnik, în cadrul seminarului intitulat "Alegerile europene 2014: De această dată este altfel".

În ceea ce priveşte criza internă din UE, expertul francez susţine că "dezintegrarea europeană este o posibilitate" şi că este afectată coeziunea europeană.
"Numitorul comun al UE este criza ideii de solidaritate", nu doar între Vest şi Est, ci şi, mai recent, între Nord şi Sud, a spus el.

La rândul sau, britanicul Richard Griffiths, profesor de studii internaţionale în cadrul Universității Leiden din Olanda, a atras atenţia asupra "pericolului dezintegrării" Uniunii Europene.
El a precizat că există o "retorică antieuropeană continuă", care nu este întotdeauna raţională. "Trebuie să combatem această retorică", a subliniat el.

Alegerile pentru viitorul Parlament European vor avea loc în perioada 22-25 mai în toate cele 28 de state membre ale UE. Numărul persoanelor cu drept de vot în UE este estimat la 400 de milioane, care vor alege un număr de 751 de reprezentanţi în legislativul european.

Sursa foto: washingtontimes.com