ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 16.05 După anunțarea cotațiilor BNR, directorul Diviziei de retail banking a OTP Bank, Corina Stoica, a prognozat că  BNR va menține  neschimbată, la 3,75 la sută, dobânda de politică monetară.
Lucrurile nu sunt tocmai limpezi pe piaţa valutară şi monetară şi, în contextul acesta, noi credem că mâine BNR, domnul guvernator Mugur Isărescu, va menţine la nivelul de 3,75 la sută nivelul dobânzii de politică monetară. Vom vedea ce se va întâmplă. Este strategia Băncii Centrale. Avem încredere în guvernatorul nostru. Să vedem cum o să contracareze creşterea asta de ROBOR, care este neaşteptată şi cu efecte negative pentru cei care au credite.

Cred că BNR va menţine dobânda la 3,75 la sută, dat fiind contextul acesta de criză pe pieţele emergente, cu ceea ce s-a întâmplat începând de săptămâna trecută, pe pieţe precum Turcia, Africa de Sud, Brazilia, India, unde băncile centrale ale acestor state au fost nevoite să crească, aproape să dubleze cum a fost în Turcia, nivelul ratei de referinţă. Deci este o criză a pieţelor emergente, întrucâtva cauzată şi de ceea ce s-a întâmplat cu FED în SUA.

Decizia acesteia de săptămâna trecută, de reducere a dobânzii a pus presiune pe pieţele emergente şi s-au constatat ieşiri foarte mari de sume din aceste pieţe. Băncile centrale au încercat să contracareze deprecierea valutelor, prin creşterea ratelor de dobândă. În acest context, deşi noi suntem ţară de frontieră, nu suntem încă ţară emergentă, am fost şi noi afectaţi de această criză de lichiditate care s-a întâmplat.

Dobânzile ROBOR de joi şi vineri au crescut, practic au ajuns la nivelul din septembrie, cursul s-a mai apreciat, şi se pare că a fost o intervenţie a BNR. Lucrurile nu sunt tocmai limpezi pe piaţa monetară şi valutară.

[divider]

Leul se află la cel mai ridicat nivel din data de 3 ianuarie față de moneda unică europeană. BNR a stabilit că un euro valorează 4,4935 lei, la cel mai scăzut nivel din data de 3 ianuarie, când cotația era de 4,4882 lei/euro. Vineri, un euro era cotat la valoarea de 4,4978 lei, cel mai scăzut nivel din data de 6 ianuarie.

Moneda unică europeană nu mai scăzuse sub pragul psihologic de 4,5 lei din data de 8 ianuarie, când 1 euro valora 4,4979 lei. Atunci era a treia oară în 2014 când se afla sub nivelul de 4,5 lei, după zilele de 3 ianuarie (4,4882) și 6 ianuarie (4,4947). Leul s-a mai aflat sub acest prag și în 8 ianuarie (4,4979).

În schimb, dolarul american s-a apreciat pentru a treia ședință consecutiv și a ajuns la cuantumul de 3,3264 lei. Astfel, marți a fost cotat la 3,3226 lei, apoi a scăzut la nivelul de 3,3048, după care s-a apreciat constant: 3,3146 de lei joi, 3,3221 de lei vineri, respectiv 3,3264 de lei luni.

Nu în ultimul rând, prețul gramului de aur se află pentru a cincea ședință consecutiv peste pragul de 133 de lei, astfel că luni a fost cotat la 133,2848 de lei.

ALTE COTAȚII VALUTARE STABILITE LUNI DE BNR:

curs-3-febr