ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Joi, experţii au avertizat că războiul din Siria ar putea dura încă zece ani, având în vedere că Iranul şi Rusia îl susţin pe preşedintele Bashar al-Assad şi grupările extremiste invadează câmpul de luptă.

Preşedintele Bashar al-Assad a ales în mod intenţionat o "strategie machiavelică" de a nu face nimic în timp ce apar grupări de opozanţi extremiste precum al-Nusra şi Statul islamic în Irak şi Levant (SIIL), care părăsesc calea opoziţiei moderate.

"Acum este clar că înlăturarea lui Assad nu mai este la fel de inevitabilă precum credeau numeroşi specialişti în urmă cu un an", a arătat analistul Daveed Gartenstein-Ross, adăugând, în faţa unei comisii pentru Afaceri Externe a Senatului, că "Scenariul cel mai probabil este cel potrivit căruia serviciile de informaţii americane prevăd acum că războiul va continua alţi zece ani, poate chiar mai mult".

Discuţiile de la Geneva în privinţa unui acord de pace au eşuat la sfârşitul lunii februarie,  Assad consolidându-şi în acelaşi timp puterea nu doar graţie armelor şi banilor de la Rusia şi Iran, ci şi datorită "voinţei insolente" de a nu interveni împotriva mişcărilor extremiste, spune expertul.

"Rolul major pe care îl joacă de acum jihadiştii (din cadrul opoziţiei) a descurajat ţările occidentale de a o mai sprijini", a explicat Gartenstein-Ross, de la Fundaţia de apărare a democraţiei.

Pe 15 martie se vor împlini trei ani de la începerea acestui conflict, care s-a soldat de atunci cu 140.000 de morţi,  2,5 milioane de sirieni fugind din ţară, iar 6,5 milioane deplasându-se în interiorul Siriei.

După părerea lui Gartenstein-Ross, politica Statelor Unite, care a refuzat permanent să livreze armament greu rebelilor, dar a acordat sprijin umanitar, este "confuză" şi îi lipseşte "dorinţa de a pune capăt războiului".