ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 42 de ani de la tragedia de la Cîrtej, când 89 de oameni au murit înghiţiţi de vii de un potop acid provenit de la un lac de steril, în care erau stocate sute de mii de tone de reziduuri de la o exploatare minieră, compania miniera Eldorado Gold Corporation a primit un aviz de mediu pentru exploatarea aurului pe bază de cianuri. Compania de exploatare mai are nevoie acum doar de o autorizaţie de construcţie pentru a redeschide mina.

Exploatarea auriferă se va face pe bază de cianură, iar canadienii de la Eldorado Gold Corporation ar urma să extragă anual patru tone de aur şi peste 20 de tone de argint. În acest context, organizaţiile pentru protecţia mediului susţin că proiectul presupune folosirea a peste 1.600 de tone de cianură de sodiu pe an. Mai mult, exploatarea s-ar face pe o suprafaţă de 450 de hectare şi s-ar suprapune peste un sit protejat, respectiv Natura 2000.

Reprezentanţii Eldorado Gold Corporation anunţau la începutul lunii septembrie că în prima parte a trimestrului al patrulea vor începe explorarea zăcămintelor Brad, Deva și Muncel din judeţul Hunedoara, şi tot atunci anunţaseră că finalizaseră lucrările de foraj la exploatarea de la Certej. Acordul de mediu pentru exploatarea aurului obţinut în anul 2012 de la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara a fost contestat în instanţă chiar de Ministerul Mediului. Între timp, compania s-a conformat şi a reuşit să dovedească faptul că s-a aliniat standardelor de mediu.

Eldorado Gold este o companie de explorare, dezvoltare şi producţie a aurului, cu activităţi în Turcia, China, Grecia, Brazilia şi, mai nou, în România.


Tragedia de la Certej din 1971

Dezastrul de la Certej a avut loc la data de sâmbătă 30 octombrie 1971, la ora 4:55 dimineaţa, fiind provocat de ruperea digului şi alunecarea muntelui de steril din iazul de decantare al exploatării miniere Certej, județul Hunedoara. Digul s-a rupt pe o lăţime de 80 de metri şi din iaz au fost expulzate în câteva minute 300.000 de metri cubi de steril.

Valul acid de steril a înghiţit, într-un sfert de oră, şi a ras de pe faţa pământului, şase blocuri de locuinţe cu 25 de apartamente fiecare, un cămin cu 30 de camere, şapte locuinţe individuale şi 24 de gospodării au fost distruse sau avariate. Dezastrul a provocat 89 de morţi şi 76 de răniţi. Autorităţile au anunţat oficial la radio şi televiziune un număr de 48 de morţi pentru a nu fi nevoite să declare doliu naţional.