ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!





De la 1 februarie pe gazoductul Arad-Szeged se pot face exporturi fizice de gaze naturale în limita a 10.000 de metri cubi pe oră. Încă de anul trecut  se puteau importa până la 60.000 de metri cubi pe oră. Gazoductul Arad-Szeged este în momentul de față singura magistrală funcțională prin care România este legată de vestul Europei. 


Patru firme au rezervat integral această capacitate de export însă numele acestora a fost ținute secret de către compania Transgaz.




 „ Colaborarea Transgaz cu firmele care fac rezervări de capacitate se deruleaza sub forma unui contract comercial care contine clauza de confidențialitate” a fost răspunsul companiei  la întrebările puse de jurnaliștii de la ECONOMICA.NET.



Conducta va atinge capacitatea maximă în anul 2016 când este proiectat un export anual de aproximativ 4,4 miliarde de metri cubi. Petrom şi Romgaz și-au exprimat intenția de a exporta. În momentul de față 95% din producţia internă este realizată  de către Romgaz şi Petrom.


România importă anual aproximativ 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, în principal din Rusia.