ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aproape o treime din fabricile de lapte din România s-au închis în 2014, a declarat Dorin Cojocaru, preşedintele patronatului APRIL din industria laptelui.

Elefant.ro:Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

De la 1 ianuarie 2014 şi până la 31 decembrie 2014, din 183 de fabrici de lapte autorizate santitar-veterinar, numărul fabricilor a scăzut la 130.

CITEŞTE ŞI Proprietarul Napolact elimină micii producători români din Maramureş: va importa lapte din Ungaria

Unul din motivele acestei situaţii este embargoul impus de Rusia pentru produsele din Occident, care au rămas astfel cu mari cantităţi în stoc.

"S-au închis pentru că nu le mai merg afacerile. Costurile de producţie sunt din an în an mai mari, iar hypermarketurile au început să renunţe la producţia internă de lapte, pentru că mărcile proprii se produc în ţări precum Polonia, Ungaria, Germania, Austria sau Slovacia. Din aceste ţări vine lapte mai ieftin, pentru că au rămas cu stocuri mari din cauza embargoului impus de Rusia", a spus Cojocaru agenţiei Mediafax.

Mai mult, hypermarketurile au mărit taxa de rafpt pentru producătorii români şi îi susţin pe cei din ţările de origine.

"INS spune că a crescut cu 6% consumul de lactate. Nimeni nu spune însă cu cât au crescut importurile în acest an. Multe ferme medii şi mari din România s-au închis, pentru că din cauza importurilor masive nu mai au cui livra laptele. Există astfel riscul de a ne decima efectivele de vaci", a afirmat oficialul patronatului.

Din păcate, situaţia se arată şi mai rea. De la 1 aprilie se vor elimina cotele de lapte în Uniunea Europeană, şi fiecare ţară va avea voie să producă oricât va dori.

"Din aprilie vor veni pe piaţă cantităţi şi mai mari de lactate. Estimăm că până la finalul anului din cele 130 de fabrici de lactate la nivel naţional vor mai rămâne în jur de 70", a mai spus el.