ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În iarna acestui an, apicultorii români s-au confruntat cu depopulări şi mortalităţi de albine în peste 33 de judeţe din cauza efectelor nocive ale pesticidelor de ultimă generaţie folosite în România.

[P] Comanda online Studiul China - Cel mai complet studiu despre nutritie

Astfel, Asociaţia Crescătorilor de Albine din România (ACA) şi-a exprimat intenţia de a realiza un studiu împreună cu Autoritatea Naţională Fitosanitară asupra acestor pesticide pentru a afla exact efectele lor nocive, informează EVZ.

„Sperăm să găsim o posibilitate ca, împreună cu Autoritatea Naţională Fitosanitară din subordinea Ministerului Agriculturii, să facem un studiu privind efectele nocive ale neonicotinoidelor asupra albinelor pentru că în Romania nu s-au făcut astfel de cercetări, deşi în Europa sunt destul de numeroase. Avem probleme pentru că în această iarnă s-au înregistrat depopulări şi mortalităţi de albine. Am primit din 33 de judeţe astfel de semnale şi aşteptăm ca, după ce se mai încălzeşte vremea, la sfârşitul acestei luni sau la începutul lunii aprilie, să facem un inventar şi să vedem cum stăm”, a spus Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA).

[p] NU hrani cancerul! Alimentatia este aliatul tau - Cărţile pe care le cauţi

Acesta a explicat că este posibil ca aceste depopulări să apară din cauza rapiţei şi a culturii de floarea soarelui care au fost tratate cu neonicotinoide.

Ioan Fetea a mai precizat că Ministerul Agriculturii a trimis deja Comisiei Europene solicitarea de primi încă o derogare de 120 de zile pentru folosirea acestor pesticide în tratarea culturilor agricole, menţionând că suprafeţele tratate cu astfel de pesticide s-au redus în România sub 250.000 de hectare.