ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În vârstă de 94 de ani, Paulin Clapon este acum monah la Mănăstirea Petru Vodă din judeţul Neamţ. În tinereţe însă, a făcut parte din prima unitate de paraşutişti a Armatei Române, care a luptat în al doilea război mondial.

Livrare gratuita in 24 de ore!


După război, însă, nu a fost tratat cu respectul cuvenit unui soldat, ci a fost aruncat în temniţă de către noii stăpâni comunişti. În închisoare, părintele Clapon a stat 16 ani până în 1964, atunci când deţinuţii politici au fost eliberaţi de regimul comunist.

Marţi 21 octombrie, Armata Română şi-a adus aminte de vechiul ei slujitor şi l-a decorat pe părintele Clapon pentru meritele sale militare. Evenimentul a avut loc în cadrul unei slujbede mulţumire oficiate de soborul mănăstirii nemţene. Cu acest prilej, au oferit părintelui Paulin Clapon, veteran de război, însemnele onorifice ale paraşutiştilor militari - bereta, insigna şi ecusonul, precum şi o diplomă de excelenţă.

"În tinereţe, părintele Paulin a zburat cu aripi de metal pe înaltul ţării, ca să ofere acestei ţări linişte, pace, independenţă, ca oamenii să aibă parte de Sfânta Biserică, iar familiile să-şi împlinească idealul lor. Acum, părintele se află într-o altă armată - cea a lui Hristos, având chipul îngeresc, tot cu aripi, după rânduiala Sfinţilor Părinţi Vasile cel Mare, Teodosie cel Mare şi Pahomie“, a subliniat protos. Hariton Negrea, stareţul Mănăstirii Petru Vodă, citat de ziarul Lumina.

Gheorghe(pe numele de botez) Clapon a fost tuns în monahism în 2005 de către părintele Justin Pârvu, cel care a fost, la rândul său, soldat în trupele de vânători de munte, Divizia a IV-a.

biserica-armata

monahul-paulin