Victor Babeş este fondatorul şcolii româneşti de microbiologie, autorul primului tratat de bacteriologie din lume şi cel care a introdus vaccinarea antirabică în România. Prin cercetările sale valoroase asupra antagonismelor microbiene, Victor Babeş s-a situat printre precursorii ideilor moderne asupra antibioticelor. În anul 1893 Victor Babeş este ales membru titular al Academiei Române. A fost membru al Academiei Române, membru corespondent al Academiei de Medicină din Paris și ofițer al Legiunii de Onoare din Franța.

[P] Maria, Regina României. Jurnal de Război, ediție integrală, necenzurată - comanda online

Pe lângă activitatea științifică, Babeș a fost preocupat de îmbunătățirea stării sanitare a populației, în special în combaterea și prevenirea pelagrei. Studiind cauzele acestei boli, care avea extindere în masă, a subliniat esența socială a acesteia și în 1907 a susținut: "Leacul pelagrei, al acestei boli a mizeriei, al acestei rușini naționale, vi-l dau eu: împroprietărirea țăranilor."

Savantul de renume mondial este îngropat în curtea interioară a Institutului Cantacuzino, la capătul unei alei care se termină într-o parcare.

La 89 de ani de la moartea sa, locul unde îşi doarme somnul de veci arată cum se vede în imaginile de mai jos: neîngrijit, surpat şi cu placa funerară crăpată.

3
4
5