O descoperire de o mare însemnătate arheologică a fost consemnată zilele trecute în judeţul Suceava, într-o pădure dintre localităţile Râşca şi Mălini. Este vorba de o sabie voievodală asemănătoare cu cea deţinută de cel mai mare domnitor al Moldovei, Ştefan cel Mare,aflată în prezent la  muzeul Topkapi din Istanbul.

[P] O istorie sincera a poporului român - comanda online

Sabia găsită de silvicultorul Mihai Băeşu poate reprezenta una dintre cele mai importante din ultimii ani. Sabia, care poate fi datată undeva acum peste 400 de ani, era ieşită din pământ cu circa 30 de centimetri, rezultat al eroziunii apelor.

Piesa susceptibilă de a face parte din patrimoniul cultural naţional are 108 cm lungime, 4,5 cm lăţime, 5 cm diametru rozetă capăt şi 14 cm dimetru piesa de gardă. Unul din elementele care conduc către asemănătoarea izbitoare cu sabia lui Ştefan cel Mare este decorarea cu câteva însemne florale, rozete, la aceeaşi lungime cu cea a mânerului faţă de piesa de gardă pe una din feţe şi canelurile pe lungimea lamei pe ambele feţe.

„Este foarte posibil ca după descoperirea celor peste 500 de tetradrahme de la Cacica în 2014 aceasta să fie poate descoperirea deceniului 2 al secolului 21, poate una din săbiile lui Ştefan cel Mare, dacă cercetările arheologice ulterioare vor aduce elementele ştiinţifice necesare. Până atunci, uluitoarea asemănare nu de duce decât la gândul foarte frumos că această sabie ar fi fost cândva în mâna marelui domnitor”, a comentat Viorel Blănaru, consilier al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Suceava pentru Monitorul de Suceava.

[caption id="attachment_94463" align="alignnone" width="635"]FOTO: Monitorul de Suceava FOTO: Monitorul de Suceava[/caption]

[caption id="attachment_94464" align="alignnone" width="638"]FOTO: Monitorul de Suceava FOTO: Monitorul de Suceava[/caption]