ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Sâmbătă, la Pădurea Verde a avut loc ceremonia de inaugurare a Monumentului Rezistenţei Anticomuniste din Banat. Evenimentul, care a beneficiat de prezenţa unui sobor de preoţi şi diaconi, a fost organizat de Primăria Municipiului Timişoara, informează Ziua de Vest.

Monumentul este reprezentat de o cruce şi mai multe plăci memoriale din granit negru, pe care au fost inscripţionate numele celor care au fost executaţi la Pădurea Verde, a celor care au fost ucişi în luptele cu Securitatea şi a celor care au murit în lagăre, închisori şi deportări.

"Mă bucur că am ajuns în stadiul să inaugurăm acest monument, prin care aducem un pios omagiu celor care au avut capacitatea de a se jertfi pentru ideea de demnitate, crezul că poporul român poate trăi într-un alt sistem de valori decât cel pe care au vrut să-l impună mai-marii vremii. Mişcarea de rezistenţă a fost o temă pe marginea căreia s-a scris mult, niciodată însă destul. Membri grupării pot fi asemănaţi cu cavalerii medievali, eroi care au ales să se opună regimului, în ciuda pericolelor evidente, de care erau conştienţi. Tatăl meu a avut parte şi el de închisorile comuniste, fiind deţinut politic. Din fericire nu şi-a pierdut viaţa, precum aceşti eroi, dar faptul că a trait până la vârsta de 61 de ani s-a datorat şi celor ce a pătimit în regim de teroare. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe cei ce şi-au pierdut vieţile în lupta împotriva comunismului şi în toate luptele pentru mai binele acestui popor”, a spus edilul şef al Timişoarei, Nicolae Robu.

Beneficiarul monumentului, începând de astăzi, este comunitatea din Timişoara, care trebuie să înveţe să facă mai multe pentru aceşti oameni, pentru a aduce recunoştinţă şi a prezenta generaţiilor viitoare sacrificiul pe care aceştia l-au făcut”, a spus la rândul lui prefectul de Timiş, Eugen Dogariu, citat de Ziua de Vest.

[gallery link="file" ids="53338,53339,53340"]

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews