ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Celebra bătălie de la Jiu în care forţele române compuse din "civili, cercetasi, sergenţi de stradă si câţiva activi" au respins ofensiva forţelor germane, a fost reconstituită la Târgu Jiu.

Libris.ro – Librarie online – Zilnic noutati si promotii


La eveniment, din partea germană au participat Deutsches Freikorps. Bătălia de la Jiu s-a petrecut în ziua de 14/27 octombrie 1916.

A fost unul dintre cele mai mari şi înălţătoare tablouri ale neamului - copii între mosnegi luptând alături pentru ţară… amestecaţi cu câţiva ţărani si civili, iar lânga ei, imediat în spatele lor, mai multe femei venite si ele sa ajute, pansând pe răniţi, cărând muniţiuni soldaţilor pâna pe linia de luptă sau încurajând pe luptători. Si toţi acestia erau veniţi aici cu voia lor, neîmpinsi de nimeni, nemânaţi de nimeni decât de dragostea de ţară şi de iubirea de neam”, afirma generalul C. Gavanescul, în cartea document 'Războiul nostru pentru întregirea neamului”, (Iasi, 1918, p.38) despre această bătălie.

Până şi ziarul britanic "The Times" a consemnat evenimentele acestei bătălii, notând: „s-a opus o rezistenţă
disperată într-o poziţie căreia germanii i-au dat numele Târgu Jiului şi au luptat timp de trei zile vitejeste contra celor mai bune trupe germane"

foto-batalia-de-la-jiu batalia-de-la-jiu-reconstituire-targu jiu batalia-de-la-jiu-reconstituire

Foto: Alex Rădescu