ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Maramureşul este locul în care tradiţiile de Paşti sunt neschimbate de secole. Oamenii au evitat ca negura timpului să se aşeze peste moştenirile lor.

Familie_Paste_Maramures

Tradiţiile pascale din Maramureşul istoric sunt simple. Credincioşii îşi împart timpul între lucrul casei şi rugăciune.

Traditii_Maramures (2)

În Săptămâna Patimilor, bisericile sunt pline de credincioşi, care, lasă treburile deoparte ca să asculte deniile şi să îşi cureţe sufletul înainte de Învierea Domnului.

Maramures

Maramureşenii respectă cu sfinţenie postul Paştelui.

Cosnita-de-pasti

Potrivit tradiţiei nu este bine să porţi haine colorate în post, iar culoarea roşie este interzisă. Nimeni nu are voie să îmbrace haine noi, hainele trebuie sa fie modeste, oarecum cernite.

Familie_Paste_Maramures2
Un alt obicei specific zonei este cel de a se oferi pomană pentru sufletele celor trecuţi în nefiinţă. În Joia Mare, maramureşenii de peste deal, împart ouă crude oamenilor săraci şi aprind un foc mare în faţa casei, astfel, se încălzesc sufletele rudelor trecute la cele veşnice, notează România Redescoperită.

traditii-in-maramures-0

În Vinerea Mare, se ţine post negru. Nu se mănâncă şi nu se bea apă până scapătă soarele. În această zi mai este interzis şi jocul, există chiar şi o strigătură referitoare la asta, «Cine joacă în Postul Mare, joace-i bota pe spinare!».

În Sâmbăta Mare spre Duminica Învierii, creştinii merg la biserică pentru a asista la Învierea Domnului Iisus Hristos, iau lumina şi o duc la cimitir, morţilor din familie, dar şi acasă, pentru a avea lumină tot anul.

Maramures_copii_in_port_popular

În Duminica Învierii, dis de dimineaţă, se pune într-un ibric, apă rece, un ou roşu, un ban de argint şi se spală cu această apă pe faţă pentru a fi roşii în obraji ca oul şi pentru a avea belşug restul anului. Toată lumea trebuie să poarte haine noi.

Paste-Maramures01

În unele zone din Maramureş există obiceiul ca din primul ou ciocnit să mănânce toată familia, pentru a fi mereu împreună. Astfel, capul familiei ciocneşte oul, îl curăţă şi îl taie în atâtea felii câţi membri are familia respectivă. Fiecare îşi va lua bucăţica din acel ou şi îl vor mânca deodată.

umblatul-in-tez

În alte locuri însă, imediat după slujba oficiată în Noaptea Învierii, sătenii îşi cer iertare unii de la alţii, după care ciocnesc ouăle.

Traditii_Maramures

Un alt obicei practica în Maramureş este aşa zisul "Udat". Astfel, a doua zi de Paşti udătorii( baieţii) merg la feteşsi le stropesc cu apă.

Udatori