Câteva sute de unguri şi turci au manifestat sâmbătă la Istanbul în faţa consulatului României pentru autonomia Ţinutului Secuiesc.

[P] Istoria Romanilor - Academia Romana - comanda online

Este un protest inedit, iar manifestanții au mers cu steaguri maghiare și secuiești, precum și cu bannere în limbile turcă și maghiară la consulatul român.

Unul dintre participanţi a transmis un mesaj ungurilor care îşi arătau mulţumirea pe Facebook pentru demonstraţia de la Istanbul: "Nu trebuie să ne mulţumiţi, este normal ca cei 80 de milioane de turci să stea alături de fraţii lor turanici".

CITEŞTE ŞIIese Turcia din NATO?

Nu e prima oară când turcii şi ungurii fac front comun pentru dezmembrarea României. În 2013, la universitatea Marmara, liderul Jobbick Gabor Vona a fost primit cu aplauze de sute de studenţi, profesori şi politicieni locali, unde a vorbit despre autonomia secuilor din România. Aceştia i-au promis liderului ungur că "susţin lupta fraţilor lor" pentru libertate. După această prezentare, şeful Jobbick s-a întâlnit cu liderii suporterilor naţionalei de fotbal turce care au postat în timpul meciului Turcia - Ungaria din preliminariile CM 2014 un banner pe care scria "Suntem toţi copiii lui Attila". Acelaşi banner a fost postat apoi de fanii unguri la meciul de la Budapesta.

Demonstrația a fost organizată de către un ONG, Turan Ocaklari. Este vorba despre o organizaţie cu sediul general în Ankara, dar care are mai multe filiale în Turcia. Liderul acestui ONG este Ahmet Yilmaz. Pe site-ul de prezentare nu sunt disponibile foarte multe date despre organizaţie.

Nu este exclus ca în spatele Turan Ocaklari să se afle chiar George Soros. Acesta are o prezenţă activă în Turcia, finanţând mai multe ONG-uri, după cum scrie presa.

2
3