ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Anul trecut, un grup de oameni de afaceri și funcționari ai statului român au pus la cale un contract fără precedent internațional - cedarea pavilionului României, adică tricolorul care se arborează pe navele ce țin de statul român , pentru 30 de ani.

Emisiunea România, te iubesc de la Pro Tv a prezentat  un reportaj despre acest caz fără precedent.

Pavilionul național indică statul sub a cărui protecție se află nava și de ale cărei legi este guvernată, atât în apele naționale, cât și în largul mării. Protecția se extinde atât asupra navei care îl arborează, cât și asupra mărfurilor pe care le transportă.

La 29 februarie 2013, comandantul Andrian Mihei a fost numit prin ordinul Ministrului Fenechiu, directorul general al Autorității Navale Române. La câteva zile după instalare, a primit o notificare din partea unei companii private care revendica dreptul de a înscrie nave în numele statului român.

"Fiind un profesionist cu 33 de ani experiență în domeniu, știam că este imposibil acest lucru", explică comandantul.

Atunci a aflat că există un contract secretizat încheiat cu o companie din Cipru cu acționariat german.

"Am cerut sa mi se pună la dispoziție contractul. Atunci am aflat de la domnul director că contractul are un regim special, a fost clasificat ca și secret de serviciu și că nu pot să-l vad. Am întrebat de ce nu pot să-l vad, pentru că sunt director general", mai spune Andrian Mihei.

A reușit până la urmă să declasifice documentul și s-a îngrozit: "După ce am citit, am parcurs întreg contractul si mi-am dat seama de enormitățile care erau cuprinse:  un contract semnat între Autoritatea Navală Română și Ilvana Holdings Limited prin care instituția navală română acorda drepturi de administrare a pavilionului României pentru o perioadă de 30 de ani!!"

Povestea începuse cu un an înainte, când la nivelul Ministerului Transporturilor s-a format un grup de lucru pentru a gasi soluții pentru navele înmatriculate în România și asta pentru că țara noastră mai are în flota sa comerciala doar... 4 nave.

Două dintre acestea  sunt navele CFR-ului care zac nefolosite în portul Constanța.

Cele mai mari feriboturi din Europa sunt în Constanța. Ce viziune strategică și comercială să ai să nu le folosești?

Fiecare navă are aproape 200 de metri și pe fiecare se pot încărca cel puțin 100 de vagoane de marfă sau 100 de tiruri, atrăgea atenția Cosmin Savu la "România, te iubesc".