ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marţi 25 februarie, revista Avantaje a decernat niste premii absolut extraordinare în cadrul unei Gale a respectului şi aprecierii adevăratelor valori umane. Am avut onoarea de a decerna unul dintre aceste premii la o categorie care a avut nu mai puţin de patru câştigătoare, fiecare cu câte o poveste unică, impresionantă şi motivantă.

Gala a debutat cu un solo de vioară susţinut de violonistul Alexandru Tomescu ce a interpretat trei piese deosebite. Apoi a fost invitat pe scenă Florin Zamfirescu, ce a vorbit într-un anume fel îndreptându-şi discursul către tinerii ce poartă pe braţe responsabilitatea pentru binele ţării, pentru că trebuie să existe şi un Mâine. Domnia sa a premiat-o pe Luminiţa Gheorghiu ca ambasador al artei şi culturii româneşti. Rând pe rând au urcat pe scenă personalităţi implicate profund, trup şi suflet, în campanii desfăşurate pe toate planurile pentru sprijinirea societăţii civile. Am auzit cuvinte izvorâte din suflete cărora le pasă de ţară, de copii, de educaţie, de familii, de urmaşi, de cei speciali…

M-am simţit extrem de onorată de a fi făcut parte, măcar pentru o seară, din tabloul acesta al femeilor recunoscute oficial ca fiind cele cărora le pasă şi care au pus umărul zdravăn la rezolvarea problemelor noastre ale tuturor, pe care nu se “îngrămădesc” mulţi să le rezolve. M-am bucurat să aud îndemnul unei femei greu încercate în căsnicia ce a trebuit să plece din ţară pentru a-şi putea ajuta copiii şi nepoţii, într-un moment în care, abuzată fiind, ajunsese să citească şi să mănânce pe furiş în propria-i casă…Ea a spus aşa: “emigrarea este un flagel naţional care trebuie oprit! Am ajuns să ne creştem copiii la telefon…”. Se numeşte Liliana Nechita, obişnuia să mănânce un ou pe furiş pe vremea când stătea cu soţul ei, şi nu ştia unde să ascundă cojile…şi îi găsiţi povestea în cartea “Exodul mamelor”.

Apoi au urcat pe scenă rând pe rând jurnaliste cu experienţă vastă în sectorul social, medici, reprezentante ale unor categorii vulnerabile din pricina societăţii care încă nu înţelege ceea ce trebuie…şi multe alte femei de mare valoare.
Meritul de a mă fi aflat la această gala nu îmi aparţine, ci acelor doamne deosebite, Daniela Palade Teodorescu şi Cristina Stănciulescu, ce au vazut în mine, probabil, un potenţial ce merită sădit şi udat spre înmulţirea proiectelor mele sociale şi ale faptelor bune pe o altă nişă....în lumea sportului. Îmi iau doar puţin, putin curaj de a vă divulga şi un secret: probabil datorită familiei mele frumoase, a proiectelor noastre interesante (sper eu)…şi a unei rochii verzi atent aleasă de stilista Avantaje, coperta lunii iulie a atras ceva cititori, ceva mai mulţi…:)

Când a venit rândul meu, am premiat o femeie absolut fabuloasă, preşedinta Centrului European pentru Drepturile copiilor cu Dizabilităţi, ea însăşi fiind mama unei fetiţe de aur cu sindromul Down. Se numeste Mădălina Turza, este frumoasă, demnă şi blândă…şi are grijă de ei, copiii cu Down. Nu ştiu dacă sunteţi la curent cu ceea ce reprezintă aceşti copii. Eu nu vă pot da explicaţii medicale sau informaţii documentate, însă ştiu ceva absolut fantastic despre ei: sunt cei mai iubitori copii din lume, iar dacă nu cunoşti acest aspect… te poţi speria, căci vor sări să te îmbrăţişeze la două minute după ce te-au cunoscut. Pot atinge performanţe deosebite cântând la un instrument musical ca Sujeet Desai, pot fi piloţi campioni ca Andrei Filimon, pot dansa, pot picta, pot face sport…Staţi aproape de un copil cu Down şi jucaţi-vă cu el in parc, e bun la suflet, împarte, nu se ceartă, nu jigneşte şi nici nu te respinge… România a ascuns sub preş până acum câţiva ani copiii cu probleme, iar pe vremea comuniştilor erau practic exterminaţi in centre speciale. Oamenii nu sunt obişnuiţi să -i vadă pe stradă, în parc, la locul de joacă. Iar asta se va schimba, îi vom vedea mai des, îi vom înţelege, îi vom accepta şi îi vom iubi căci nu vom putea rezista afecţiunii cu care ne vor trata. Îmi aduc aminte de ziua în care l-am cunoscut pe Andrei Filimon, zâmbetul lui topeşte gheţari de departe. Să-l urmăriţi, va ajunge departe.

Am cunoscut 12 femei ale anului 2013 într-o atmosferă de bun gust absolut, fără pic de grandomanie, kitch, mondenităţi absurde, vorbe deplasate sau lipsă de profesionalism. A fost cu adevărat o Gala a respectului!
Mulţumesc!

Detalii puteţi găsi pe saitul revistei Avantaje cât şi pe pagina lor de Facebook.

luminita-gheorghiu-si-florin-zamfirescu madalina-turza-avantaje andreea-ogararu-2013