ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Femeile cu RH negativ care vor să aibă al doilea copil sunt obligate să plătească 500 de lei pentru un vaccin care ar trebui să fie gratuit, viitoarele mame punându-și sarcina în pericol dacă nu fac acest vaccin. Însă Ministerul Sănătăţii nu alocă suficiente fonduri pentru achiziţionarea serului, aşa că ele sunt nevoite să şi-l cumpere singure. Spre exemplu, la Iaşi s-au dat bani doar pentru o treime din doze, conform Digi24.


Anual, la Iași sunt necesare peste 300 de doze de vaccin pentru mamele cu RH negativ, însă anul trecut, Ministerul a dat fonduri pentru 72 de vaccinuri, iar anul acesta pentru 90 de fiole.


În aceste condiții, femeile sunt obligate să îl cumpere din farmacii, dar multe nu își permit prețul unui astfel de ser, fiind peste jumătate din salariul minim pe economie.


Conducerea Maternității „Cuza Voda” trebuie să achiziționeze serul din fonduri proprii pentru a putea vaccina femeile cu RH negativ, aflate la prima sarcină, dar și pe cele care provin din medii defavorizate.


În cazul în care acest vaccin nu este administrat la 72 ore după naștere, la următoarea sarcină riscul apariției unor complicaţii la copil sunt mari: anemie, icter sever, până la retard psihic, motor şi chiar deces.


Costul privind tratarea icterului este și de 10 ori mai mare decât cel al unei fiole cu vaccin imunoglobulina anti-D, conform specialiștilor.