ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Arabia Saudită nu există cinematografe. În pofida acestui lucru, în această țară se organizează a doua ediție a unui festival de film, care debutează vineri la Dammam (estul regatului).

Livrare GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

Arabia Saudită este țara în care se aplică o versiune austeră a Islamului, care interzice cinematografele și consumul de alcool. Asta nu l-a împiedicat pe Ahmed al-Mulla să organizeze acest festival, aflat la a doua ediție în șapte ani, considerând că filmele scot în evidență 'dragostea de viață', scrie The Guardian.

Chiar dacă conservatorii susțin că filmul riscă 'să corupă spiritul', cineaști ca regizorul saudit Abdallah al-Eyaf văd în el un mijloc de a crea o imagine pozitivă a regatului. ”Cred că avem în Arabia Saudită o cultură frumoasă pe care o putem arăta lumii”, afirmă Eyaf, care prezidează juriul festivalului.

Pentru câștigarea trofeelor la categoriile film artistic, documentar și producții studențești s-au înscris peste 60 de pelicule, printre care și scurtmetraje. La ceremonia de închidere au fost invitate celebrități din lumea televiziunii și cinematografiei din mai multe țări arabe, a declarat pentru AFP directorul festivalului. Alături de proiecțiile de filme vor fi organizate ateliere de scriere de scenarii, muzică și regie și vor avea loc intervenții ale unor profesioniști din regiune. Printre invitați se numără Haifaa al-Mansour, prima regizoare saudită. Dar, pentru că ea locuiește în afara Arabiei Saudite, participarea sa nu a fost confirmată.