ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Co-producţia sloveno-germană 'Boles' în regia tinerei Spela Cadez a câştigat sâmbătă seara Trofeul Anim'est în cadrul Galei de decernare a premiilor celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie, desfăşurată la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti.

Juriul alcătuit din Ron Diamond, Theodore Ushev şi Jean-Luc Slock a acordat trofeul pentru crearea unui joc actoricesc realist şi nuanţat. Co-producţia sloveno-germană spune povestea lui Filip, un tânăr care locuieşte într-un cartier sărac şi visează să devină un scriitor faimos şi să trăiască o viaţă luxoasă, într-o parte mai prosperă a oraşului.

Premiul pentru Cel mai bun Film de Lung Metraj, oferit de Uniunea Cineaştilor din România, a fost acordat filmului 'Ziua Ciorilor', regia Jean-Christophe Dessaint, pentru atmosfera superbă care conferă subtilitate povestirii. Producţia franceză, premiată în acest an la festivalurile de film de la Annecy, San Sebastian şi Japan French, ilustrează povestea unui băiat şi a tatălui său care duc o viaţă grea în adâncul pădurii.
Filmul francez 'Scrisori de dragoste' în regia lui Augusto Zanovello a câştigat Premiul pentru Cel mai bun Film de Scurtmetraj, oferit de Opel, în timp ce pelicula olandeză 'Prin tine', regia Lucette Braune, a primit din partea juriului o menţiune specială pentru film de Scurtmetraj.

Trofeul pentru Cel mai bun Film Studenţesc, oferit de Uniunea Cineaştilor din România, a fost câştigat de filmul japonez 'Regele labirintului', regia Hakhyun Kim. Juriul a oferit de asemenea şi o menţiune peliculei 'Bunicul meu cel ciudat', regia Dina Velikovskaya.

Premiul pentru Cel mai bun Film din secţiunea Balkanimation a mers în Turcia, pentru 'Mătuşica'.  Juriul compus din Otto Adler, Joni Mannisto şi Anja Struck a premiat povestea bătrânicii îmbrăcată în costum de baie, care trebuie să îşi demonstreze cu orice preţ că poate să sară de pe trambulină, în piscină.

Premiul pentru Cel mai bun film românesc, distincţie care poartă numele Viorica Bucur, ca omagiu adus unui drag prieten al filmelor şi al festivalului în general, a mers către pelicula 'Somn', regia Mathilde Boiton, în timp ce clipul 'Let's Go' în regia francezilor Alexis Beaumont şi Remi Godin a câştigat premiul pentru Cel mai bun Videoclip. Premiul pentru Cel mai bun Clip Publicitar a mers, la fel ca şi în 2012, în Germania, pentru 'Rollin' Safari', regia Kyra Buschor, Anna Habermehl şi Constantin Paeplow.
Premiul pentru Cel mai Bun Film de Scurtmetraj din secţiunea Minimest a fost acordat filmului 'Băiatul blond şi oaia lui albă' regia Eloi Henriod, Franţa,

Juriul celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est i-a avut în componenţă pe Ron Diamond, membru în comitetul executiv al Academiei Americane de Film, Theodore Ushev, animator bulgar stabilit la Montreal, şi Jean-Luc Slock, regizor, producător.

Premiul Publicului, oferit unui scurtmetraj din secţiunea Animash a fost acordat filmului 'Iepurele şi cerbul',  o poveste emoţionantă despre prietenia pusă la încercare de obsesia Cerbului pentru cea de-a treia dimensiune.