ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania aduce la București, în perioada 17-23 martie, 50 de filme, împărțite în cinci secțiuni principale și proiecții speciale. Acestora li se vor adăuga matinee pentru liceeni, un atelier de film documentar, spectacole de teatru, dezbateri, un masterclass al cineastului polonez Marcel Lozinski și chiar un circuit turistic aparte, în centrul Bucureștiului.

Cele cinci secțiuni principale ale ediției din acest an sunt "După 25 de ani", "Rebeli pentru cauze", "Statul strâmb", "Clinica mass-media", "Și dragostea este un drept al omului".

Retrospectiva One World Romania 2014 este dedicată regizorului Marcel Lozinski, în cadrul acesteia urmând a fi proiectate zece dintre filmele sale — "89 mm from Europe", "Anything Can Happen", "Father and Son on A Journey", "Front Collision", "Happy End", "How It's Done", "Microphone Test", "Practice Exercises", "So It Doesn't Hurt" și "The Visit".

În secțiunea "După 25 de ani" vor fi proiectate șase documentare recente — "Encounters with Your Inner Trotsky Child", "Here Be Dragons", "Normalization", "The Art of Disappearing", "The Family" și "The Shovel Is Too Small" — care revizitează perioada comunistă un sfert de secol mai târziu și un program de cinci scurtmetraje românești realizate în perioada 1963-1983 la Studioul Sahia.

Secțiunea "Rebeli pentru cauze" aduce în atenția proaspăt revoltatului bucureștean exemple de activism neconvențional din spațiul ex-sovietic, dar și două filme românești prezentate în premieră, care completează tabloul activismului contemporan: "Toamna românească' regia Matei Budeș și "București, unde ești?" regia Vlad Petri.

"Statul strâmb" prezintă o selecție de documentare despre felurite cazuri de corupție din toată lumea, inclusiv "Putin's Games" — un film despre mită, corupție, degradarea mediului și violarea drepturilor omului din spatele recent încheiatelor Jocuri Olimpice de la Soci.

"Clinica mass-media" încearcă prin șase filme — unele mai serioase, altele care tratează situația cu mult umor — să analizeze starea presei în momentul de față, în mai toate colțurile lumii. Filmele acestei secțiuni ridică întrebarea: există oare vreun antidot pentru intoxicarea, tabloidizarea cu orice preț și servilismul față de numeroasele interese politico-economice, practicate de o bună parte a mass mediei?

Cea de-a cincea secțiune, "Și dragostea este un drept al omului", cuprinde patru povești despre relații neacceptate — de societate, de familie, de legile țării în care trăiesc. Fiecare dintre filmele acestei secțiuni găsește o formulă cinematografică specială pentru a vorbi despre dragoste cu căldură și delicatețe.

Organizatorii evenimentului sunt Asociația One World Romania și Centrul Ceh București, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România, Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.