ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sunetul toacei s-a auzit în Săptămâna Mare, în tot Girocul. Tinerii din satele bănăţene s-au întrecut în măiestrie la bătutul toacei. Invitatul de onoare al Festivalului de Toacă, ajuns la cea de-a opta ediție, a fost mitropolitul Banatului.

[P] Cararea Împaratiei - Arsenie BOCA - comanda online

Festivalul de toacă a avut loc marți, în grădina de vară a căminului cultural din Giroc. Aici au fost pregătite 33 de toace, după anii Mântuitorului petrecuţi pe pământ, la care și-au arătat măiestria toţi cei care ştiu să bată toaca, dar şi cei care doresc să înveţe.

Au luat parte grupuri de tineri din satele bănăţene, alături de monahi şi monahii de la mănăstirile din Eparhia Timişoarei.
Prin acest eveniment se doreşte continuarea tradiţiilor de Sfintele Paşti şi transmiterea lor prin Biserică generaţiilor viitoare.

Toaca este o rugăciune adusă lui Dumnezeu, marcând trecerea de la timpul cotidian la timpul liturgic. Bătută la diverse ore, toaca punctează timpul de peste zi, chemând la rugăciune şi slujbă.

Atât creştinii din lume, cât şi călugării, cunosc sunetul bătutului în toacă, ce îi cheamă zilnic la rugăciune. Baterea în toacă, înainte de începutul slujbei, cheamă pe toţi creştinii în Biserică, relatează timisonline.ro