ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Filmul ISIS cu decapitarea celor 21 de creştini pe o plajă din Libia este plin de imagini trucate şi efecte speciale.

LIVRARE GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

[caption id="attachment_87414" align="alignleft" width="307"]FOTO: evz.ro FOTO: evz.ro[/caption]

O serie de experți, printre care Veryan Khan, director executiv la Terrorism Research and Analysis Consortium din Florida, și Mary Lambert, regizoare de filme horror (a realizat, între altele „Cimitirul animalelor”, după Stephen King), au declarat pentru Fox News, citat de evz.ro, că multe dintre secvențele filmului au fost trucate.

Potrivit experților, printre semnele care trădează manipularea este statura de uriaș a teroriștilor, care par a avea cu toții peste 2 metri și 10 înălțime, cu minimum 60 de centimetri mai înalți decât victimele lor.

Un alt indiciu este marea înroșită de sânge cu mult mai mult decât ar fi putut produce decapitarea a 21 de oameni, susțin experții în imagine.

„Manipulările din producțiile video ale ISIS sunt deja un lucru cunoscut”, a declarat Khan pentru Fox. El a explicat că teroriștii au folosit așa-numita tehnică a ecranului verde pentru „a evita să fie reperați de drone sau de sateliți”. Khan a apreciat că o serie de scene filmate în exterior au fost supuse unui proces post-producție.

„Cred că în scena de la început, toate personajele au fost animate”, a declarat Lambert, profesoară la New York University, catedra de Film. „Nu au fost mai mult de șase oameni pe plajă.”

Ea a explicat că restul de personaje au fost adăugate prin „rotoscoping”, un efect special care permite preluarea unui personaj dintr-o scenă și inserarea lui într-o alta, cu un decor diferit.

Khan a observat de asemenea că și decapitarea ultimei victime a fost trucată. Expertul explică:
„Nu doar că izbucnirea sângelui nu este normală, dar se pare că și sângele a fost falsificat cu făină. Este probabil că decapitările nu au avut loc toate în același timp, dovada fiind că sângele nu s-a înnegrit din cauza contactului cu aerul, așa cum era normal.”

Este greu de crezut că vreunul dintre pescarii egipteni care s-au dus în Libia să muncească mai este în viață, afirmă experții, însă execuția, în felul senzațional în care a fost prezentată de ISIS, este un fals.