În editorialul "Teologia “penală” " găzduit de Adevărul, filosoful Andrei Pleşu a comentat o afirmaţie ce i-ar fi aparţinând Patriarhului Irineu al Serbiei, cum că recentele inundaţii din Balcani ar fi o consecinţă directă a câştigării concursului Eurovision de către transexualul Conchita Wurst/Tom Neuwirth.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe și un al important om al Bisericii au folosit prilejul inundțiilor pentru a ataca comunitatatea de lesbiene și gay din această țară, dar și pe Conchita Wurst, regina drag cu barbă din Austria care a câștigat concursul de muzică Eurovision pe 10 mai. Ei pretind că inundațiile au fost o pedeapsă a lui Dumnezeu pentru viciile acestora, The Economist.

Ideea editorialului lui Pleşu este aceea că raţionamentul teologic "travestit austriac victorios în nord, la Copenhaga – ergo ploi devastatoare în sud. Homosexuali euforici (preponderent în vestul neortodox) – ergo 50 de morţi în Serbia", nu se susţine.

Cu toate acestea, fostul ministru al culturii în guvernul Petre Roman a comentat o afirmaţie falsă, care nu-i aparţine Patriarhului Irineu al Serbiei, dar care însă a fost preluată de mass-media occidentală, după ce a fost propagată de activiştii homosexuali, a descoperit blogul Politica.ro.

Ce a declarat însă, de fapt, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe? PF Irineu nici nu a menţionat numele Conchitei Wurst, ci a vorbit despre organizarea unei parade homosexuale, Belgrade Pride, care trebuia să aibă loc pe 31 mai.
Evenimentul a fost amânat, însă, din cauza inundaţiilor catastrofale.

Iată traducerea, conform Politica.ro, unui articol al agenţiei Tanjug, despre declaraţiile Patriarhului Irineu.

Acesta este avertismentul lui Dumnezeu datorită pregătirilor pentru adunarea viciului respingător cu care se mândresc!

În Biserică Sobornicească din Belgrad, aseară a fost ținută primă slujbă de cerere pentru încetarea ploilor, la care au participat membri Sinodului, iar Patriarhul Serbiei Irineu a i-a chemat pe credincioși la rugăciune, consemnând că ploile și inundațiile au provocat jertfe omenești, provocând multe necazuri. “Ploile și inundațiile care au lovit țara noastră au provocat multe jertfe. Din păcate, această nu este sfârșitul. Toți care pot, se luptă pentru protejarea vieților omenești.” a spus Patriarhul, chemând credincioși la rugăciune.

El a accentuat că acest mare necaz care ni s-a întâmplat “prin care Domnul ne avertizează, este chemare la pocăință și ne pune la cunoștință că fără milă lui Dumnezeu nu putem face nimic“. “Să ne rugăm Domnului să oprească nori de ploaie și să ne dăruiască soare. Fără mila lui Dumnezeu nu putem face nimic. Această nu este pedeapsă dumnezeiască ci avertisment să ne depărtam din calea viciilor, răutății și fărădelegilor“, a spus Patriarhul. El a mai adăugat ca în perioadă următoare la Belgrad se pregătește adunare care reprezintă o mare fărădelege și un viciu respingător (urât în traducere directa), “cu care (ei) se mândresc și evidențiază demnitatea lor și democrația, iar de fapt fac totul împotrivă lui Dumnezeu și legii trăirii.” Patriarhul a citat că multe case și vieți omenești sunt încă în pericol în toată Serbia, Republica Sârpska și Bosnia și Herțegovina.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Sârbe a apelat azi mai devreme la toți credincioși și oamenii de bună voință să ajute și să se solidarizeze în necazul greu care a lovit întreagă țară, a spus episcopul din Bacika Irineu (altul decât Patriarhul, n.n).

Sinodul a discutat despre necazul mare, extraordinar și greu în care s-a găsit întreagă țară, poporul nostru și toți cei care locuiesc în ea, din cauza marilor inundații și dezastrului natural care ne-a lovit în perioada lunii mai când acest lucru este foarte neobișnuit“, a declarat episcopul jurnaliștilor. După cuvintele sale, Sinodul a hotărât să facă ceea ce poate – în rugăciune să-I se adreseze lui Dumnezeu. Episcopul din Bacika a spus că rugăciunea nu este de ajuns, ci este important să se arate solidaritate și compasiune cu toți cei care au fost afectați.

Ședință regulară din primăvară a Sinodului arhieresc al BOS a început miercuri cu slujirea liturghiei la mănăstirea Studenița, pe când partea lucrătoare a Sinodului a continuat joi la Belgrad.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews