ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un articol publicat pe unul din blogurile Financial Times sub titlul "Băsescu este în corzi, dar trebuie să meargă mai departe" scrie că "O tentativă de omor într-o încaierare dintr-un birt; un preşedinte aflat sub asediu după arestarea fratelui şi ginerelui său pentru acuzaţii de mituire, preşedinte care a trecut de două referendumuri de suspendare – politica românească poate fi murdară, dar foarte rar este plictisitoare", potrivit Cotidianul.

Totuși, pentru economie totul este business as usual și poate faptul că legea se aplică şi celor mai apropiaţi de cel mai puternic om din ţară este un lucru bun pentru un stat care a fost la un moment dat sinonimul corupţiei.

“Traian Băsescu, preşedintele certăreţ şi acum aflat în corzi, se agaţă de putere şi pare să reuşească să-şi ducă la capăt ultimele câteva luni de mandat, chiar şi după ce parlamentul a votat, pe 25 iunie, o declaraţie fără putere juridică pentru demisia lui, în urma arestării fratelui. Mircea Basescu este acuzat că a luat o mită de 250.000 de euro pentru a influenţa reducerea pedepsei unui lider al lumii interlope, condamnat pentru tentativă de omor. Ginerele lui Băsescu, un avocat, este arestat pentru presupusa falsificare a unor documente”, mai scrie Financial Times.

Dar președintele și-a continuat activitatea sa obişnuită, pe 1 iulie semnând o scrisoare de intenţie către FMI prin care confirmă angajamentele ţării faţă de Fond, privind un acord standby de 4 miliarde de euro, o înţelegere pe care preşedintele de dreapta a încercat să o blocheze anterior, în timpul unei dispute cu premierul social-democrat Victor Ponta. Susţinerea FMI, prin trei acorduri consecutive, a ajutat guvernul să adopte măsuri de austeritate severe şi să reia procesul de privatizare care stagna după criza economică.

Noul război dintre Băsescu şi Ponta este unul urât, dar este o scena obişnuită în politica românească, scrie în publicația britanică. Disputa este mai murdară din cauza suspiciunilor de corupţie şi vine pe fondul intensificării vieţii politice, în vederea alegerilor din noiembrie, pentru succesorul lui Băsescu.

“Pentru unii însă, arestările sunt un indicator pozitiv al diminuării impunităţii de care s-au bucurat, în mod tradiţional, cei puternici. România a facut progrese în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, inclusiv prin condamnarea fostului premier Adrian Năstase. Insă unii spun că aliaţii lui Băsescu sunt trecuţi cu vederea”, scrie Financial Times.

Alegerile prezidentiale se pare că vor avea loc în noiembrie, aşa cum au fost programate, însă doar dacă investigaţiile nu scot la iveală ceva spectaculos care să-l implice pe Basescu. Candidatul său, Cristian Diaconescu, din partea partidului de dreapta PMP, este deja outsider, iar şansele sale de a unifica dreapta în jurul său par şi mai mici decât la început.

Alte două partide de centru-dreapta deja nu mai sunt de acord cu o planificată fuziune, iar cei doi potenţiali candidaţi din această zonă a spectrului politic au început să facă schimb de lovituri, il citează Financial Times pe Dan Tăpălaga.

Aceasta îi poate deschide calea către victorie lui Ponta, care ar trebui să decidă să candideze, după cum se aşteaptă mulţi. Un sondaj recent a arătat că el ar obţine 46% din voturi în primul tur, suficient cât să-şi asigure victoria. Dar Tăpălaga observă că Ponta ezita, nedorind să piardă conducerea partidului şi “adevărata putere”, aşa cum a facut Băsescu şi mentorul lui Ponta, eminenţa cenuşie Ion Iliescu. Analistul precizează pentru Financial Times că fiecare partid va amâna anunţarea candidatului, pentru a-l feri de atacuri. “După cum au arătat ultimele săptămâni pentru Băsescu, puţini îi pot acuza pentru asta”, încheie Financial Times.