ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


”Kit-ul mamei începătoare” este un proiect aplicat cu succes în Finlanda, iar rezultatele vorbesc de la sine. Respectând această tradiție veche de 75 de ani, Finlanda se numără astăzi printre țările cu cea mai mică rată a mortalității infantile, potrivit BBC, care a realizat un reportaj amplu dedicat cutiei-minune care a schimbat viețile a mii de femei, devenind un simbol al ideii de egalitate și al importanței copilului.

Pachetul de maternitate, dăruit de guvernul finlandez fiecărei femei însărcinate care urmează să aducă pe lume un bebeluș cuprinde hăinuțe, lenjerie de pat, saltea, scutece și jucării. Interesant este că inițiatorii acestui proiect, ce datează încă din 1930, s-au gândit la toate. Iar cutia în care se află toate aceste lucruri poate fi folosită, și chiar este, ca pătuț pentru bebeluși. Pe lângă cele enumerate mai sus, cutia de maternitate conține și body-uri, un sac de dormit, echipament pentru afară, și produse necesare băiței noului născut.

Salteaua și lenjeria fac ca micuța cutie să devină primul pat al bebelușului. Și, scrie BBC, cei mai mulți copii finlandezi, din toate păturile sociale, odată aduși acasă, au dormit între cele patru laturi de carton ale cutiei.
Guvernul finlandez a luat în calcul și varianta ca viitoarele mămici să refuze cutia. În schimb, statul le oferă suma de 140 de euro. Datele oficiale arată că 95% dintre femei aleg varianta kit-ului pentru mame începătoare.

Totul a început în 1938, însă proiectul era destinat, inițial, doar familiilor cu venituri mici. În 1949 s-a decis ca această cutie-minune să ajungă în toate casele unde se nasc copii. „Nu numai că era oferită tuturor viitoarelor mame, dar legislaţia sublinia că pentru a o putea obţine, mamele erau obligate să meargă la control medical înainte de cea de-a patra lună de sarcină”, spune Heidi Liesivesi, care lucrează la Asigurările Sociale din Finlanda.

Cutia le asigura mamelor tot ceea ce aveau nevoie pentru a-şi îngriji copiii, dar, în același timp, le impulsiona să meargă la doctor.
În 1930, Finlanda era o țară săracă, iar mortalitatea infantilă era foarte ridicată – 65 de copii din 1000 mureau. După ce guvernul a început să împartă cutia pentru mame, lucrurile s-au schimbat radical. Și iată că acum, după 75 de ani, cutia în care nou-născuții dorm acasă a devenit parte esențială a ritului trecerii femeilor finlandeze spre maternitate, unind generații întregim de femei.

Reija Klemetti, de 49 de ani, din Helsinki, își amintește cum a fost prima dată când a mers la poștă pentru a ridica cutia pentru cei șase copii ai săi. ”A fost minunat și emoționant să găsesc înăuntru primele lucrușoare pentru copil. Mama mea, prietenele și rudele era nerăbdătoare să vadă ce fel de lucruri sunt înăuntru și ce culori au”, a relatat aceasta, explicând că și pe soacra sa, care la vremea când rămăsese însărcinată nu știa ce are nevoie pentru nou născut, cutia a ajutat-o extrem de mult.

BBC notează că multe dintre familiile din Finlanda nu și-ar putea permite tot ce se află în cutie, iar altele spun că în acest fel reușesc să economisească bani și timp. Lucru confirmat de o tânără mămică finlandeză, care spune că, în timpul primei sarcni a muncit până în ultima zi de sarcină, iar cutia primită acasă i-a fost de ajutor pentru că nu a mai alergat prin magazine.
”Un raport recent susține că mamele finlandeze sunt cele mai fericite din lume. Asta m-a făcut să mă gândesc imediat la cutie. Suntem foarte bine îngrijite, chiar dacă unele servicii publice au mai fost reduse puțin”, explică o altă mămică din Finlanda, Titta Vayrynen, în vârstă de 35 de ani. Femeia are doi copii și spune că, la a doua naștere, a optat pentru bani în locul cutiei, dar a folosit hăinuțele primite în kit pentru primul copil. Avantajul este că hăinuțele pot fi folosite și de băieței și de fetițe, culorile alese pentru ele fiind neutre.

În ani, conținutul cutiei s-a schimbat, așa cum era și normal, reflectând adaptarea la noile vremuri. Dacă în anii 30-40 cutia conținea materiale textile, pentru că mamele erau obișnuite să facă ele însele hăinuțele copiilor, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial o bună parte din materialele adăugate în trecut în cutie au fost înlocuite cu lenjeria de pat din hârtie şi pânză pentru că flanelul şi bumbacul erau necesare Ministerului Apărării.

Abia în anii`50 au început să apară hăinuţele gata făcute, iar în anii `70 în cutie au apărut costumaşele confecţionate din materiale elastice. În cele din urmă, în 1968 a apărut sacul de dormit, iar un an mai târziu au fost introduse scutecele de unică folosinţă. Nu pentru multă vreme, pentru că au fost înlocuite cu scutece de pânză. De la an la an, compoziţia cutiei variază un pic, uneori fiind vorba doar de culori diferite ale hănuţelor.

Tot cutia a fost cea care i-a învățat pe părinți că trebuie să își lase copii să doarmă separat, nu în pat cu ei. ”Copiii obișnuiau să doarmă în același pat cu părinții și li s-a recomandat părinților să nu mai facă asta. Odată cu această cutie pe post de pat, oamenii au început să își lase copii să doarmă separat”, spune Panu Pulma, profesor de Istorie Finlandeză la Universitatea din Helsinki.

Concluzia ei este că, pe lângă toate beneficiile, cutia este un simbol al ideii de egalitate și a importanței copilului într-o familie.

Ce conține cutia:

Saltea, husă pentru saltea, cearşaf de pat, cearşaf de pătură, pătură, sac de dormit
Cutia în sine, ca pătuţ
Costum de iarnă, căciuliță, mănuşi cu un deget şi ghetuţe
Costum subţire cu glugă şi salopete tricotate
Şosete, mănuşi, căciulă tricotată, cagulă
Body, costumaşe, colanţi
Prosop de baie cu glugă, forfecuţă pentru unghii, perie de păr, periuţă de dinţi pentru copii, termometru de baie, cremă pentru iritaţia produsă de scutec, prosop
Scutece din pânză şi muselină
Cărţi cu poze şi jucării educaţionale
Bureţi pentru sutien şi prezervative