ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD), instituție creată în 1977, cu scopul de a ajuta zonele sărace, susține că investițiile în "micii fermieri" reprezintă una din principalele surse de dezvoltare economică, iar organizația a anunțat că, la nivel global, a investit fonduri de peste 15 miliarde de dolari pentru finanţarea directă a proiectelor agricole din zonele rurale sărace, prin împrumuturi şi granturi, scrie Agerpres
Micii fermieri reprezintă cheia dezvoltării economice la nivel de comunitate. Aceştia sunt o resursă necesară şi importantă pentru dezvoltare. Potenţialul economic şi social investit în ei este enorm, iar IFAD a recunoscut dintotdeauna acest lucru. Pe parcursul ultimilor zeci de ani, IFAD a investit peste 15 miliarde de dolari în granturi şi împrumuturi pentru dezvoltarea de proiecte în zonele rurale sărace, gândite de peste 410 milioane de oameni. Aceştia au avut dorinţa de ieşi din sărăcie şi de a aduce un plus de suflu comunităţii din care fac parte.

În România, IFAD a finanţat până în prezent un singur proiect, destinat dezvoltării rurale a Munţilor Apuseni. Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 31,5 milioane de dolari, din care 16,5 milioane de dolari au provenit din fondurile organizaţiei internaţionale.  Eligibile au fost toate judeţele din zona Munţilor Apuseni şi localităţile Cugir, Pianu, Şugag şi Săsciori, precum şi localităţi din judeţul Hunedoara.

Din datele oficiale ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale /MADR/ reiese faptul că, la finele anului 2013, existau în România 860.000 de fermieri care se aflau în zona de subzistenţă.