Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, cu 174 de voturi "pentru", 98 "împotrivă" și trei abțineri. În varianta votată, capitalul social al FSDI este majorat, aportul în numerar fiind de 9 miliarde de lei. 
 
Scopul fondului este de a dezvolta sau construi de la zero afaceri în domenii prioritare pentru statul român, care să se susțină economic (deci cu un anumit grad de profitabilitate), singur sau împreună cu alte fonduri de investiții sau investitori privați. Modele asemănătoare există în mai multe țări, de departe cel mai cunoscut fiind fondul suveran norvegian. Înființat în 1990 și alimentat în special din banii pe care țara nordică îi câștigă din expoatarea rezervelor de petrol, acesta a atins valoarea de 1 trilion de dolari în toamna anului trecut.
 
Votul din camera decizională nu a fost lipsit de incidente. Deputatul PNL Raluca Turcan a solicitat retrimiterea proiectului la comisie, pe motiv că acesta ar fi neconstituțional, dar propunerea sa a fost respinsă de plen. Ea susține că PNL va contesta legea la Curtea Constituțională, demers la care au anunțat că subscriu USR și PMP. 
 
Lista pachetelor de acțiuni care constituie aport în natură la capitalul social inițial al FSDI a fost completată de zece companii cu probleme economice, față de cei 23 operatori aflați pe profit, prevăzuți inițial. În forma finală, pe listă se află companiile: Complexul Energetic Oltenia, CFR, Societatea Națională de Radiocomunicații, Poșta Română, Electrica, Delgaz Grid SA, E.ON Energie România, Chimcomplex, OMV Petrom, Telekom România, Antibiotice SA, Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune, Loteria Română, IAR SA, Oil Terminal, Cuprumin, Unifarm, SN Apelor Române, Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Maritime, Romgaz, Hidroelectrica, CN Aeroporturi București, Nuclearelectrica, Imprimeria Națională, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime, Conpet, Aeroportul Traian Vuia Timișoara, Uzina Termoelectrică Midia, Telecomunicații CFR, Societatea de Tratament Balnear Recuperare a Capacității de Muncă TBRCM SA, Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA și Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Fluviale.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews