ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Fiecare copil are modul și ritmul propriu de a învăța și de a scrie. Sunt unii copii care la grupa mare la grădiniță știu deja literele și chiar să formeze cuvinte. Există, însă, și copii care în clasa a IV-a, nu știu încă să citească și nici să să scrie după dictare, ca restul copiilor.

Același lucru este valabil și în ceea ce privește învățarea limbilor străine. Unele studii arată că, în general, cei mici învață mai ușor decât adulții o limbă străină, adică au o receptivitate mai mare în ceea ce privește reținerea de cuvinte noi, cât și în ceea ce privește pronunția. Fiecare copil este, însă, o individualitate unică, și se naște cu anumite predispoziții și talente. Unii copii au o afinitate înăscută pentru limbi străine și aceștia vor avea chiar o plăcere în a învăța o limbă străină.

Un studiu din Marea Britanie a dovedit că, copiii, cu vârste preșcolare, învață mai rapid o limbă străină (dar și scrierea și citirea propriei limbi) dacă studiază și fonetica acelei limbi. Studiul publicat despre Jolly Phonics („Fonetica Veselă”) provine de la școli importante, de la cele private cu costuri reduse și de la școli guvernamentale mai sărace din țările în curs de dezvoltare. Acest studiu are un mesaj pozitiv în privința învățăriii foneticii de la vârste fragede.

Într-un studiu din London's Docklands, copiii cărora li s-a predat Jolly Phonics erau cu 10 luni înaintea grupului cu predare clasică, în ceea ce privește cititul și cu 11 luni înaintea acestora, la scris. Tot din același studiu a rezultat că, după 7 ani, copiii erau cu 3 ani și șase luni înainte, în privința cititului și cu 1 an și 8 luni, cât privește scrisul.
Alte studii realizate în Birstall și Bristol, despre Jolly Phonics au mai arătat că băieții se descurcă la fel de bine ca și fetele.

Deseori se crede că cei care nu studiază limba engleză ca limbă principală au un mare dezavantaj și s-ar putea să trebuiască să înceapă să-și dezvolte mai întâi scrisul și cititul în limba principală. Studiile au arătat însă că astfel de copii pot învăța aproximativ concomitent, să scrie și să citească în limba engleză cu cei pentru care limba engleză reprezintă prima limbă studiată. De-asemenea, în raportul despre folosirea cursului Jolly Phonics în Gambia există constatarea că numărul de copii care nu erau capabili să citească nici măcar un cuvânt în clasa a III-a a scăzut la jumătate, de la 34% la 18% pe o perioadă de 2 ani, până în 2009. În studiul profesorului Morag Stuart există constatarea că în grupul Jolly Phonics „codașii” la scris au fost pur și simplu eliminați. Toți copiii scriau bine.