ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile de la Kiev intensifică înrolarea obligatorie a ucrainenilor, motiv pentru care tot mai mulți tineri aleg să fugă din țară. În Transnistria. Într-un interviu pentru ziarul italian Il Fatto Quotidiano, doi tineri care și-au riscat viața, dezertând, au povestit de ce au decis să nu lupte în acest război.

[p] LIBRARIE.NET – Cărţile pe care le cauţi

Ne-au dus la Donețk, pentru a ne arunca în război și ne-au dat să bem vodkă, pentru ca să prindem curaj”, spun Ivan(21 de ani), Vassili(18 ani), nume alese de autorii interviului pentru a nu le face publice adevărata identitate.

Livrare GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

Întrebați de ce au ales să dezerteze și sa își pună astfel în pericol libertatea, Ivan răspunde:”Pentru că nu vrem să luăm parte la război. Trăim în aceeași țară, inamicii noștri de acum erau conaționalii noștri. Ne place viața și ii respectăm pe cei care muncesc. Nu înțelegem nimic din politică și nu vrem să ucidem sau să fim uciși pentru interesele unora”.
Tot el a povestit că autoritățile le-au spus că vor fi înrolați pentru a participa la exerciții. ”Nu doream să mergem, dar polițiștii au venit acasă la noi și ne-au zis să ne prezentăm la centrele de înrolare, pentru antrenamente, altfel ne trimit la închisoare”.

Vassili spune că după ce au ajuns într-o bază militară din apropierea unui oraș mare, le-au fost date uniforme militare uzate. ”Jacheta mea avea o gaură de proiectil, iar în jurul ei se vedea puțin sânge. Când l-am intrebat pe sergent a cui era jacheta, mi-a zis că era din epoca sovietică, din timpul războiului din Afganistan. Dar eu nu am crezut, Știam că la Donețk este război”.

Tânărul a relatat că, după câteva zile în cazarmă, au fost urcați în mai multe camioane militare și li s-a spus că vor pleca pentru alte exerciții, spre Odesa. ”Am ajuns dimineața. Ne-au dat puști și muniție și ne-au indicat direcția de mers. După câteva minute am auzit zgomotul luptelor. Nu eram la Odesa, ci la aeroportul din Donețk. Ne-au ordonat să ajungem la un punct exact pentru a recupera răniți și ne-au dat vodkă să bem ca să prindem curaj”, a spus ucraineanul, care a dezertat alături de fratele său.