ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul ambasador al României la Beijing, Romulus Ioan Budura, a declarat că situaţia din Ucraina poate aduce avantaje ţării noastre, dar statul român trebuie să revendice Bucovina de nord, Ţinutul Herţei şi judeţele adiacente Dunării( Bugeacul). Aceste teritorii au intrat în componenţa URSS după tratatul Ribbentrop - Molotov, ultimatumul 1940 şi înfrângerea României în cel de-al doilea război mondial.

Ulterior, după destrămarea URSS, Ucraina a moştenit aceste teritorii, dar nu a recunoscut niciodată modalitatea samavolnică prin care a ajuns să le controleze.

"Revendicarea de către România a Bucovinei de Nord, Ținutului Herței și județelor adiacente Dunării se cuvine să se afle pe agenda noastră, ca și asocierea Republicii Moldova cu Uniunea Europeana în perspectiva unirii cu Patria Mamă. Acțiunile în acest sens se cer a fi coordonate cu ale celorlalte puteri interesate, într-un ritm și într-o formă care să confere procesului un anume firesc, un anume calm. Starea frontierelor de la sfârșitul Primului Război Mondial, care s-a întemeiat pe principiul legitim al autodeterminării națiunilor (așa cum s-a întamplat cu decolonizarea în urma celui de Al Doilea Război Mondial), era cuminte, legitimă și se cere a fi luată ca atare în considerare.”, se arată într-o analiză găzduită de portalul Ziarişti Online.