Fosta dirigintă a Sabinei, eleva dintr-un liceu din Covasna care a mers la şcoală cu o bentiţă tricoloră de Ziua maghiarilor de pretutindeni, și directorul școlii,  au fost amendați de Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu câte 400 de lei, pentru că i-au solicitat fetei să nu mai poarte acea bentiţă şi i-au luat-o.

Miercuri, CNCD a stabilit că "fapta dirigintei de clasă de a solicita elevei Sabina Elena să nu mai poarte o bentiţă tricoloră în incinta unităţii de învăţământ, respectiv fapta de a deposeda eleva de bentiţă, constituie discriminare prin încălcarea dreptului la demnitate, pe criteriul convingeri", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Astfel, dirigintei, care între timp a fost schimbată din funcţie, i-a fost aplicată o amendă de 400 de lei.

De asemenea, CNCD a decis să-l amendeze, tot cu 400 de lei, şi pe directorul liceului, pentru că "a săvârşit prin comportamentul său pasiv, respectiv neadecvat, o fapta de discriminare, constând în tratamentul injust la care a fost supusă petenta", se mai arată în comunicat.

Cele două decizii au fost luate cu unanimitate de voturi de colegiul director al CNCD.

Ţinând cont de incidentele din martie, dar şi de contextul în care acestea au avut loc, CNCD a apreciat că directorul liceului nu a gestionat corespunzător relaţiile interetnice din cadrul şcolii, a explicat preşedintele CNCD, Csaba Asztalos.

Acesta a mai precizat că s-a decis ca directorul şi diriginta să fie sancţionaţi cu amenda minimă, ţinându-se cont şi de măsurile administrative care s-au luat în ceea ce-i priveşte. La sfârşitul lunii martie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna informa că directorul şcolii şi adjuncţii săi au fost sancţionaţi cu observaţii scrise, în timp ce diriginta, care era şi profesor de limba română la clasa Sabinei, a fost înlocuită în ambele funcţii.

"Mesajul este acela de a face eforturi pentru ca relaţiile interetnice să aibă la bază principiul respectului reciproc", a mai spus Csaba Asztalos.

Sabina Elena, elevă în clasa a IX-a la Liceul "Korosi Csoma Sandor" din Covasna, în anul şcolar 2012/2013, a mers la şcoală, pe 15 martie, de Ziua maghiarilor de pretutindeni, cu o bentiţă tricoloră, alături de câţiva colegi care au purtat de asemenea culorile tricolorului. Ea a arătat că a primit ameninţări cu moartea pe o reţea de socializare după acest gest, pe care l-a repetat însă şi în zilele următoare.

Sabina mai spunea, în martie, că, de 1 Decembrie, elevilor de etnie română din liceu nu le-ar fi fost permis să cânte imnul naţional în curtea şcolii fără aprobarea în scris a directorului.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews