Fostul președinte ceh Vaclav Klaus consideră că Occidentul și Statele Unite ale Americii sunt responsabile de criza care afectează de câteva luni Ucraina, opinând că fosta republică sovietică ar trebui să-și stabilească singură viitorul, fără nicio ingerință străină, relatează agenția de presă rusă RIA Novosti, citată de Agerpres.

"Nu cred că Rusia este vinovată de ceea ce s-a întâmplat în Maidan (Piața Independenței din centrul Kievului). Situația a fost exacerbată de către Occident și SUA", a declarat Klaus, într-un interviu acordat televiziunii cehe CT24. "Am spus încă de la început 'Nu puneți presiune pe Ucraina, o veți distruge, se va dezintegra'. Acest lucru se întâmplă astăzi", a afirmat Vaclav Klaus, un eurosceptic declarat.

În opinia sa, Ucraina traversează o perioadă prea complexă pentru a putea spune clar dacă dorește să se sprijine pe Occident sau pe Rusia. Cu toate acestea, Ucraina însăși trebuie să-și stabilească propriul viitor, a apreciat fostul președinte al Republicii Cehe. "Lăsați-i pe ucraineni să decidă singuri ce fel de viitor vor — fără niciun amestec din afară", a susținut Vaclav Klaus.