ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O fotografie realizată de un clujean, care surprinde traiectoria cerească a Soarelui, a fost desemnată fotografia zilei la Earth Science Picture of the Day, pe website-ul Universities Space Research Association. Fotografia realizată de Pal Varadi Nagy, astronom amator din Cluj, surprinde fenomenul cunoscut drept analema. Clujeanul a explicat că a ales să fotografieze acest fenomen cu un fundal cunoscut – de pe Cetățuie.

"Nu există Oraș Comoară fără Biserica Sf. Mihail, deci biserica trebuia inclusă în cadru. Având aceste principii, am apelat la ajutorul al două programe: Stellarium și Google Earth pentru a alege ora și locația exactă", a spus Pal Varadi Nagy, conform Citynews.ro

"În caz ideal fiecare cadru era făcut cu setări identice – ISO, focus, F, rezoluție etc. Dar vremea m-a forțat să-mi schimb planul: nici intervalul și nici setările nu puteau fi păstrate. Cea mai frustrantă a fost luna  noiembrie când între 8 și 30 nu a fost vreme favorabilă. Aveam temeri că proiectul e în pericol. În total, am fost de cam șaizeci de ori la locul ales, și s-a întâmplat de două ori să se înnoreze pe neașteptate și să nu pot face poze", a explicat el.

nasa