ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Justiția franceză a ordonat unei mici localități din vestul Franței să dea jos, in termen de șase luni, un monument ridicat în onoarea Papei Ioan Paul al-II-lea, situat într-un loc public. Are un ”caracter ostentativ” și contravine Constituției, au decis judecătorii tribunalului din Rennes. Care consideră că statuia fostului papă polonez încalcă separația dintre Stat și Biserică, informează site-ul Lessentiel.lu.

Cei care s-au adresat justiției, cerând scoaterea statuii din localitatea franceză Ploërmel, au fost membrii Federației Naționale a Liber Cugetătorilor. ”Statuia Papei Ioan Paul al-II-lea, ridicată într-o piață publică a orașului Ploermel, în anul 2006, este înconjurată de arc, care are deasupra o cruce, simbol al religiei creștine, și care, având în vedere amplasarea sa și dimensiunile, are un caracter ostentativ”, a concluzionat tribunalul francez. Acesta consideră că statuia fostului Suveran Pontif încalcă prevederile Constituției și legilor din 1905 care prevăd separația dintre Biserică și Stat.

”Este o nouă victorie”, au jubilat membrii asociației ateiste, cunoscută pentru alte acțiuni similare. La finele lui 2014, Federația Națională a Liber Cugetătorilor a obținut, în numele ”apărării necondiționate” a legii din 1905, retragerea scenelor Nașterii Mântuitorului, simboluri ale creștinismului, din toate locurile publice.

În februarie, aceeași justiție franceză a decis că o statuie a Fecioarei Maria, ridicată de italienii din Alta Savoia, in 2011, amplasată între Franța, ”încalcă laicitatea și, prin urmare, trebuie dată jos”.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews