ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Justiția franceză a ordonat unei mici localități din vestul Franței să dea jos, in termen de șase luni, un monument ridicat în onoarea Papei Ioan Paul al-II-lea, situat într-un loc public. Are un ”caracter ostentativ” și contravine Constituției, au decis judecătorii tribunalului din Rennes. Care consideră că statuia fostului papă polonez încalcă separația dintre Stat și Biserică, informează site-ul Lessentiel.lu.

Cei care s-au adresat justiției, cerând scoaterea statuii din localitatea franceză Ploërmel, au fost membrii Federației Naționale a Liber Cugetătorilor. ”Statuia Papei Ioan Paul al-II-lea, ridicată într-o piață publică a orașului Ploermel, în anul 2006, este înconjurată de arc, care are deasupra o cruce, simbol al religiei creștine, și care, având în vedere amplasarea sa și dimensiunile, are un caracter ostentativ”, a concluzionat tribunalul francez. Acesta consideră că statuia fostului Suveran Pontif încalcă prevederile Constituției și legilor din 1905 care prevăd separația dintre Biserică și Stat.

”Este o nouă victorie”, au jubilat membrii asociației ateiste, cunoscută pentru alte acțiuni similare. La finele lui 2014, Federația Națională a Liber Cugetătorilor a obținut, în numele ”apărării necondiționate” a legii din 1905, retragerea scenelor Nașterii Mântuitorului, simboluri ale creștinismului, din toate locurile publice.

În februarie, aceeași justiție franceză a decis că o statuie a Fecioarei Maria, ridicată de italienii din Alta Savoia, in 2011, amplasată între Franța, ”încalcă laicitatea și, prin urmare, trebuie dată jos”.