ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Agenţia Naţională a Siguranţei Medicamentelor şi a produselor de sănătate (ANSM) din Franţa aminteşte profesioniştilor de sănătate riscul, foarte rar, dar putând antrena complicaţii grave, de invaginaţie intestinală acută asociată cu vaccinurile contra Rotavirusului şi îi invită sa atragă atenţia părinţilor copiilor vacinaţi asupra necesităţii unei internări imediate, de la manifestarea primelor simptome ale invaginaţiei intestinale, se arată într-un comunicat postat pe siteul instituţiei.

Rotarix şi Rotateq sunt vaccinuri orale prescrise sugarilor de la vârsta de 6 săptămâni pentru prevenirea gastro-enteritelor cauzate de către infecţiile cu rotavirus. Sunt autorizate în Europa respectiv din februarie şi iunie 2006, şi comercializate în Franţa din mai 2006 şi ianuarie 2007.

De la începutul comercializării în Franţa a acestor două vaccinuri şi până pe 31 octombrie 2014, mai mult de un milion de doze au fost distribuite. 508 de notificări de efecte indezirabile au fost medical confirmate din care 201 grave, consemnate şi analizate.

Printre observaţiile grave, 47 de cazuri de invaginaţii intestinale acute intervenite în luna urmând vaccinarea au fost raportate din care câteva(!) cu deznodământ fatal. Invaginaţia intestinală acută este un efect indezirabil care, cu toate că este considerat rar (mai puţin de un caz la 10 000 de vaccinaţi) necesită având în vedere gravitatea sa o internare imediată, de la primele semne clinice.

Prin urmare profesioniştii sănătăţii sunt invitaţi să sensibilizeze familiile asupra semnelor invaginaţiei intestinale acute ce ar putea interveni în luna urmând vaccinarea, îndemnându-i să consulte imediat medicul lor de familie : dureri abdominale, plâns repetat şi neobişnuit al copilului, vomă, prezenţa sângelui în scaun, balonări abdominale şi/sau febră.

Înaltul Consiliu al Sănătăţii Publice (HSCP) a prevăzut de altminteri reexaminarea în cursul zilelor următoare a recomandărilor privind vaccinarea noilăr născuţi împotriva infecţiilor cu rotavirus.