ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Nimeni nu poate să spună că alegerile de duminica trecută nu s-au desfăşurat în condiţii legale şi normale. În străinătate au fost aproximativ acelaşi număr de secţii de votare ca la toate alegerile de până acum şi, din raţiuni perfect legitime, s-a solicitat votanţilor să completeze o declaraţie pe proprie răspundere, declaraţie care să împiedice votul multiplu- existând până acum tot timpul suspiciunea că cei plecaţi în străinătate mai sunt "votaţi" şi acasă.

Livrare gratuita in 24 de ore!

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în România cu cei care nu au putut vota la secţiile de votare la care erau înscrişi. Eu însumi sunt o "victimă" care a trebuit să stea mai bine de jumătate de oră la coadă pentru a putea vota. Şi iată că nu mă isterizez, ci accept faptul că s-a luat o măsură bună de reducere a fraudei electorale.

Nimeni nu a împiedicat pe românii din ţară sau din străinătate să voteze. Secţiile de votare nu s-au închis mai devreme decât era prevăzut. Şi nimeni nu poate fi acuzat pentru faptul că majoritatea votanţilor s-au prezentat la urne în a doua parte a zilei.

Cel mai probabil alegerile de duminica viitoare vor fi şi cu mai puţine probleme, dacă atât autorităţile cât şi votanţii vor trage lecţiile cuvenite de duminica trecută- autorităţile să pună din timp la dispoziţia votanţilor declaraţiile pe proprie răspundere, iar votanţii să încerce să vină cât mai spre dimineaţă la secţiile de vot.

De altfel, la aceste alegeri nu s-au înregistrat, ca la alte scrutinuri, suspiciuni mari de fraudă. Tocmai pentru că au fost măsuri mai bune de combatere a diverselor forme de furt electoral.

Dar de ce insistă totuşi opoziţia pe tema fraudării şi a împiedicării votului în străinătate?

Mai întâi pentru că ţin ocupată opinia publică cu o altă temă decât temele care ar trebui să fie de interes electoral şi pe care candidatul opoziţiei se pare că nu le poate administra.

Genul acesta de joculeţ politic nu face decât să mascheze tot mai evidenta lipsă de consistenţă a candidatului Klaus Iohannis, care în aceste două săptămâni este, se pare, foarte ocupat să evite orice dezbatere publică cu contracandidatul său.

Apoi, pentru că această temă a inflamat spiritele mai bine decât alte teme şi se constituie într-un bun prilej de mobilizare a electoratului anti-Ponta. Iar votul de duminica viitoare se doreşte a fi nu un vot pro-Iohannis ci unul anti-Ponta.

Manifestaţiile din zilele acestea ca şi cele care probabil vor urma, au un evident caracter electoral, împotriva unui candidat anume şi favorizând votul pentru un candidat anume. Astfel, asistăm la deturnarea sensului campaniei electorale, la accentuarea votului umoral în detrimentul votului raţional.

Din păcate trebuie să avem curajul să o spunem: opoziţia dă o lovitură chiar ideii de democraţie prin aceste manifestaţii şi această deturnare a campaniei. Se descurajează informarea cetăţeanului pe teme reale, se descurajează orice dezbatere rezonabilă se acutizează tensiunea din societate şi se ajunge astfel ca votul de duminica viitoare să fie afectat de o fraudă autentică: morală.

Oricum ar fi, bine nu are cum să fie, atâta timp cât raţionalitatea şi rezonabilitatea au fost deja compromise de o isterie indusă electoral. Doamne fereşte ca lucrurile să nu degenereze spre violenţă....