ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În luna aprilie 1944, Bucureştiul a fost ţinta mai multor bombardamente ale aviaţiei americane şi engleze. Primul şi cel mai grav atac asupra capitalei României a avut loc pe 4 aprilie.

Un bilanţ statistic arată că de-a lungul celor 17 de bombardamente aeriene, începând cu cel din 4 aprilie 1944, executate cu aproximativ 3.640 de avioane de bombardament de diferite tipuri, însoţite de circa 1.830 de avioane de vânătoare pe timp de zi, au fost ucişi 5.524 de locuitori, răniţi 3.373, iar 47.974 au rămas fără adăpost devenind sinistraţi. Au fost distruse 3.456 de case de locuit, au fost distruse parţial 3.473, 401 au fost avariate şi au fost 2.305 de incendieri. Pentru apărarea Capitalei, s-au ridicat şi au angajat lupte antiaeriene, de multe ori în inferioritate numerică, 601 avioane de vânătoare româneşti şi 709 germane.

  • La Facultatea de Agronomie, 400 de studenţi au fost ucişi după ce au încercat să se adăpostească într-o tranşee săpată în curtea instituţiei. În acele zile au fost afectate o serie de clădiri emblematice, cum este Teatrul Naţional de pe Calea Victoriei.


Site-ul urbology.ro a publicat o serie de fotografii inedite, în care sunt arătate clădirile distruse atunci, dar şi cum arată acum.

UniversitateUniversitate

ateneuAteneul Român


BibliotecaBiblioteca

GrandHotelGrand Hotel

NovotelTeatrul National

Strada-Edgar-QuinetStrada Edgar Quinet

VEZI MAI MULTE IMAGINI AICI