ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un tânăr din Botoşani, ajutat de arhitecţi francezi, şi-a ridicat o locuinţă bio. Construcţia a început acum doi ani.

Saptamanile indragostitilor: 2-15 februarie. Toate ofertele

Casa botoşăneanului este construită din paie,  mai exact din baloţi compactaţi de paie, tencuiţi cu lut şi aşezaţi pe o structură de lemn. Paiele compactate au devenit şi în România o soluţie de material alternativ de construcţie foarte apreciat, scrie Adevarul.

Proprietarul a explicat cum s-a ridicat casa: "S-a turnat o fundaţie din beton, acesta este singurul material care nu este ecologic. Peste fundaţie, s-a făcut o structură de lemn, bineînţeles, tratată cu tot ce trebuie şi ignifugată. Apoi, baloţii de paie compactaţi, în straturi foarte groase, stivuiţi, ca să îmbrace structura din lemn. Peste ei, la exterior, s-au pus cinci staturi de tencuială de lut. Pereţii din interior sunt făcuţi din trei straturi de chirpici şi tencuiţi cu lut". Acoperişul este, de asemenea, cu totul deosebit. "Am cumpărat o membrană mare şi foarte rezistentă, asemănătoare ca formă celor pentru piscină, dar mult, mult mai rezistentă. Am achiziţionat-o din Norvegia. Sub membrană, podul din lemn este susţinut de grinzi foarte groase, la vedere. Peste lemn, au fost puşi baloţi de paie compactaţi. Practic, casa este învelită în paie. Iar la final – membrana. Peste membrană, am pus pământ, cred că sunt două camioane de pământ. Pe acoperiş plantez. Deocamdată, am pus trifoi“, adaugă proprietarul casei.

Casa, cu o suprafaţă de 130 de metri patraţi, a fost ridicată pe un postament de butuci, pentru a preveni infiltraţiile de apă, care sunt, spun arhitecţii, moartea caselor din paie şi lut.

Interiorul este o îmbinare de tradiţional şi modern. Se merge pe acelaşi principiu: materiale ecologice combinate cu elemente moderne. Apa folsosită provine dintr-un izvor. Preţul final al casei a ajuns la 60.000 de euro.

Atuul unui astfel de tip de casă este, în primul rând, independenţa energetică. Este nevoie de foarte puţin combustibil pentru încălzire, poziţia şi, mai ales, materialele casei ajutând la încălzirea acesteia în mod natural.

9
7
8
6
5
4
1
2
3