ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu 166 de ani în urmă, la data de 5 decembrie, ulterior aflării unor mari zăcăminte de aur în California, președintele American Kames Knox Plok dădea startul legendarei „goane după aur”.

Elefant.ro:Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

California Gold Rush sau „Goana după aur” din California a avut loc între anii 1848 – 1855. Totul a început în ianuarie 1848, când s-a descoperit aur la Ferma lui Sutter din localitatea Coloma, eveniment în urma căruia aproximativ 300.000 de oameni au venit în California din restul Statelor Unite și chiar și din afara granițelor. Primii căutători de aur s-au numit „Forty-Niners”. Ei au călătorit până în California cu vaporul și în căruțe cu coviltir ai traversat continentul, având de înfruntat greutăți mari pe parcursul „expediției” lor. Majoritatea primilor căutători erau americani, dar „goana după aur” a chemat și zeci de mii de oameni din America Latina, Europa, Australia și Asia.

Printre metodele folosite pentru extragerea aurului din albiile râurilor și paraielor a fost strecurarea, o metodă simplă, dar mai târziu au fost dezvoltate metode mai sofisticate de extracție, care ulterior au fost adoptate în întreaga lume. A fost extras aur în valoare de miliarde de dolari americani, aducându-le unora averi considerabile; totuși, „legea aurului” era „legea jungle”: mulți s-au întors acasă aproape la fel de săraci precum veniseră.

Efectele goanei după aur au fost neașteptate și impresionante. Orasul San Francisco s-a transformat cu rapiditate, dintr-un cătun de corturi, într-o metropolă și s-au construit drumuri, biserici, școli și chiar și alte orase. În scurt timp, a fost constituit un sistem de legi și un guvern, luând naștere, în 1850, California, ca stat al SUA. S-a dezvoltat industria și noi metode de transport, vaporul cu aburi începând să fie folosit pe scară largă. Deasemenea, s-au construit căi ferate. Agricultura a avut și ea o creștere semnificativă, fiind a doua ramură economică în ascensiune, a Californiei.

Efectele negative nu au întârziat, însă, nici ele să apară: triburile de amerindieni au fost atacate și alungate de pe pământurile lor, iar mediul inconjurător a fost afectat grav sau chiar distrus de către minerit.

[gallery link="file" columns="9" ids="75392,75393,75394,75395,75396,75397,75398,75399,75400,75401" orderby="rand"]