ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Păunul – cu toții îl admirăm, îl hrănim prin ochiurile gardurilor, l-am văzut făcând salturi impresionante în cușcă, dar câți dintre noi s-au gândit că acesta poate zbura?

1.Păunii sunt păsări mari și impresionante, mai ales datorită cozii, ajungând să aibă o greutate de până la 6 kg, iar ca lungime, cu tot cu coadă, ajung să măsoare 1,50 m.
2. Media de viață a păunilor este de 20 de ani, însă cei domesticiți, care au condiții de viață mai ușoare, pot trăi până la 40 de ani.
3. Păunii sunt păsări liniștite, care trăiesc în grupuri mari și își fac cuiburi în copaci pentru a se proteja de prădători.

4. Când cerul este înnourat, păunul începe să se miște în cerc ca și cum ar dansa să cheme ploaia. "Dansul ploii" a fost întotdeauna inspirație pentru poeme sau opere de artă.

5. Există și păuni albi, cu pene complet albe, la care nici măcar capul sau ochii nu sunt evidențiați, însă forma cozii și a corpului este identică.
6. Hrana păunilor constă în reptile mici, mai ales pui de șerpi, iar pentru găsirea acestora, păunii pleacă de dimineață, fiind uneori nevoiți să circule pe distanțe mari

7. Păunii din captivitate se hrănesc cu diverse amestecuri de cereale și nu sunt deloc pretențioși ca metode de îngrijire. Aceștia se adaptează chiar și la condițiile de vreme din țara noastră, dacă li se oferă un adăpost pe timp rece.
8. Păunul a fost considerat o pasăre decorativă și preferat de regi și împărați, încă de acum 4000 de ani. Aceștia obișnuiau să-și populeze grădinile cu păuni, în scop decorativ.

9. Cei mai mulți păuni se găsesc în India, Pakistan și Sri Lanka, dar și în Congo sau Insulele Hawaii.
10. Coada femelei păun este mai mică și mai slab colorată, decât a masculului.
11. La noi in țară, există crescătorii de păuni la Timișoara, Arad și Oradea, însă păunii pot fi admirați de aproape și la grădinile zoologice și in unele parcuri.

12. Se crede că păunii nu pot zbura, dar adevărul este că aceștia pot zbura numai pe distanțe mici, ceea ce îi include în [highlight]categoria celor mai mari păsări zburătoare.[/highlight]

(sursa: animale.ro)

[gallery link="file" columns="7" ids="55333,55334,55335,55336,55337,55338,55339"]