ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un medic norvegian care lucrează voluntar la un spital din Gaza a trimis o scrisoare deschisă președintelui american Barack Obama, în care îl invită să petreacă măcar o noapte la spitalul din Shifa, unde sunt aduși morții și răniții palestinieni în urma ofensivei armatei israeliene din Fâșia Gaza.

Medicul Mads Gilbert, care asistă zilnic la ororile comise de armata israeliană în Gaza, în special în ultimele zile, când israelienii au declașat ofensiva terestră, cărora le cad victime civili nevinovați, crede că președintele SUA ar putea schimba cursul istoriei dacă ar sta măcar o noapte la spitalul din Shifa. Site-ul mondoweiss.net prezintă textul integral al scrisorii, pe care îl puteți citi mai jos.

Dragi prieteni,

Noaptea trecută a fost groaznic. ”Marea invazie” din Gaza a avut ca rezultat mașini pline cu oameni mutilați, făcuți bucăți, oameni sângerând, pe moarte. Palestinieni răniți, de toate vârstele, toți civili, toți nevinovați.

Eroii de pe ambulanțele tuturor spitalelor din Gaza lucrează în ture de 12-24 ore, încărunțind prea repede din cauza oboselii și a muncii dezumanizate, toți fără salariu la Spitalul din Shifa în ultimele patru luni. Toți având grijă de priorități, încercând să înțeleagă haosul de neînțeles al corpurilor, al membrelor, al persoanelor care merg sau nu merg, care respiră sau nu respiră, care sângerează sau nu. OAMENI!

Acum, o dată în plus, tratați ca animalele ” de către armata cea mai morală din lume” (sic!)

Respectul meu pentru răniți este nesfârșit, pentru determinarea lor din miezul durerii, al agoniei și șocului. Admirația mea pentru staff și voluntari este nesfârșită, apropierea mea de ”sumud”-ul palestinian îmi dă putere, chiar dacă uneori vreau doar să urlu, să strâng pe cineva aproape, să plâng, să simt mirosul pielii sau al părului copilului cald, acoperit de sânge, să ne protejăm amândoi într-o îmbrățișare fără sfârșit – dar noi nu putem să ne permitem asta, nici ei nu pot.

Fețe ca cenușa.

- Oh NO! Nu încă un transport de zeci de mutilați, de persoane care sîngerează. Noi avem deja lacuri de sânge pe podeaua din sala de Urgențe (ER), mormane de bandaje din care picură sânge – oh - și femeile de serviciu, peste tot, curățând rapid sângele și țesuturile aruncate, părul, hainele, canulele – rămășițe ale morții – totul curățat rapid... pentru ca totul să fie gata din nou, pentru ca totul să se reia da la capăt. Peste 100 de cazuri au ajuns la Shifa în ultimele 24 de ore. Suficiente pentru un un spital mare, echipat cu tot ce e nevoie. Dar aici – aproape nimic nu e: nici electricitate, nici apă, nici aparate, medicamente, mese, instrumenente, monitoare – TOATE ruginite ca și cum ar fi fost luate dintr-un muzeu al spitalelor din secolul trecut.

Dar acești eroi nu se plâng. Merg înainte, ca războinicii, cu capul sus, cu o hotărâre imensă.
Și în timp ce vă scriu aceste cuvinte, singur, într-un pat, lacrimile îmi curg, lacrimi calde dar inutile de durere, de furie și de teamă. Asta nu ar trebui să se mai întâmple!
După care, chiar acum, orchestra mașinăriei de război israeliene începe din nou înfiorătoarea sa simfonie, chiar acum: salve de artilerie ale navelor, pe plaje, răcnetele avioanelor F-16, respingătoarele drone și elicopterele Apaches. Totul făcut și plătit de SUA.

Domnule Obama, aveți inimă?

Vă invit să petreceți o noapte, doar o singură noapte, cu noi, la Shifa. Deghizat, poate, în om care face curățenie.
Sunt convins 100% că istoria s-ar schimba.
Orice om cu inimă și cu PUTERE nu ar putea, după ce stă o noapte la Shifa, să nu se decidă să pună punct acestui carnagiu al poporului palestinian.
Râurile de sânge vor curge și noaptea care urmează. Am auzit că și-au acordat instrumentele morții.

Vă rog! Faceți ce puteți. Asta, ASTA nu poate continua!

Mads, Palestina ocupată

Mads Gilbert este profesor și șef al Clinicii de Medicină de Urgență, la Spitalul Universitar din nordul Norvegiei, în Tromso Norvegia.Este voluntar în Gaza.