ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Filosoful Gabriel Liiceanu, proprietarul Editurii Humanitas, a pledat pentru o revoluție în care înjurătura de origine țigănească "M..E PSD"  să fie farul călăuzitor, titrează www.stiripesurse.ro.  El le dă o replică, într-un articol publicat pe platforma Contributors, intelectualilor care au criticat folosirea înjurăturii în spațiul public.
 
„Și-atunci am început să visez la cea mai năstrușnică revoluție din lume.(…) Mesajul ei s-ar transmite printr-o complicitate născută spontan, care ar cuprinde, ca o trezire din somn, toată România. O revoluție cu un mesaj de o simplitate desăvârșită, pe înțelesul tuturor, născută într-un hohot de râs și de exasperare. O revoluție fără dube, trupe de intervenție și gaze lacrimogene, în care n-ai avea în cine să tragi. O revoluție bazată pe un mesaj-cod, pe o siglă care mătură totul în calea ei, o revoluție în care nimeni nu ridică pumnul în aer, nu amenință, nu urlă cu ochii scoși din cap. O revoluție bazată pe șapte litere care se-ntind – ca pârjolul, ca apa ieșită din matcă, ca norul de lăcuste – pe toate T-shirt-urile acestei veri, pe autobuze și tramvaie, pe coridoarele școlilor, tatuate pe brațele vânjoase ale băieților din Ferentari, pe pulpele fetelor și pe spatele lor dezgolit, în amfiteatrele universităților, pe banderolele manifestanților, pe uniformele jandarmilor și ale mascaților veniți să-i păzească, pe bâtele lor, pe căștile lor, pe carapacea lor de broască țestoasă. Apoi în grădini și în parcuri și în magazine, pe uniformele agenților de circulație, pe fațadele blocurilor, pe trotuare, în mall-uri, pretutindeni, cuprinzând în cele din urmă uzinele și ogoarele patriei”, a scris Gabriel Liiceanu. 
 
În replică, scriitorul Alexandru Petria postează pe Facebook: „Dacă până acum a fost fără o operă filosofică, Gabriel Liiceanu și-a întâlnit clipa astrală. Un semn că e important să fii perseverent în viață. O să rămână în istoria filosofiei ca întemeietorul școlii de gândire muiste, o contribuție specială a României la cultura lumii. Dadaismul a plecat de la noi în secolul trecut, muismul tocmai decolează.” Cu doar câteva zile înainte, Petria opina într-o altă postare pe aceeași rețea: „M..a în discursul public e cum te-ai băși la masă sau ți-ai scoate biluțe din nas ca apoi să le înghiți. Intelectualii care justifică scârboșenia nu-și merită statutul, numele lor fiind pseudonime ale animalicului din ființa umană.”