ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


100.000 de euro este costul unui proiect al Primăriei Sectorului 1 în cinstea Centenarului. Pe lângă faptul că banii puteau fi folosiți pentru ceva palpabil în An Centenar, proiectul stă sub semnul controversei.

Primăria Sectorului 1 a finanțat cu 578.000 de lei (peste 100.000 de euro) un proiect prin care doi dintre cei mai sângeroși comandanți din timpul ocupației germane din Primul Război Mondial au portrete și panouri de prezentare în Piața Universității, cu ocazia aniversării Centenarului. Sub denumirea Povestea Centenar, în una din stațiile de transport în comun de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu sunt puși Feldmareșalul Anton Ludwig August von Mackensen și generalul Koch, scrie hotnews.ro.


Este vorba de generalul Koch - comandantul militar al Bucureștiului între 1916 și 1918 și feldmareșalul german Anton Ludwig August von Mackensen, comandantul Armatelor Puterilor Centrale de pe frontul de est din timpul Primului Război Mondial.

Genralul Koch a rămas în istorie pentru că a trecut cu vederea jafurile, crimele și violurile în Bucureștiul anilor 1916 - 1918. Sub comanda lui, o parte din biserici au fost devastate și transformate în grajduri, iar fiecare cetățean putea cumpăra doar 400 de grame de pâine și 200 de grame de carne pe săptămână.

„Este direct responsabil. În calitatea lui de Comandant Militar al Bucureștiului este direct responsabil pentru tot ce s-a întâmplat. Când ești într-o asemenea poziție ești direct responsabil chiar dacă n-ai făcut-o cu mâna ta”, afirmă Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române.

„Dumnezeule! Da, chiar: nu e pus și Mackensen, cumva? Fără explicații? Asta este festa pe care ți-o joacă incultura! Dar când ai și miniștri inculți, nu mă mai mir că sunt inculți și cei de la primărie”, mai spune Răzvan Theodorescu.

Primăria Sectorului 1, care a plătit și-a girat acest proiect cultural, dedicat Centenarului, a omis să explice că cei doi comandanți militari n-au fost eroi ai României, ci sunt mai degrabă criminali.
 
Primăria nu explică rolul jucat de cei doi în cadrul Primului Război Mondial, dar îi așează alături de Regina Maria, Regele Ferdinand, mareșalul Averescu și alți eroi naționali. 

Managerul proiectului și-a recunoscut însă greșeala.
„Ne asumăm greșeala că nu am dat toate informațiile necesare acolo. Am fost managerul acestui proiect! Îmi asum. Cine nu muncește nu greșește! Noi, înainte să facem un proiect, facem un studiu de piață. Și vedem, în funcție de dimensiunea lui și de amploarea lui...", a spus Diana Trușcă, coordonator de proiect la Centrul Cultural al Sectorului 1. 

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews