ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Generalul Berthelot va fi omagiat joi de Academia Română la Conacul Berthelot din comuna hunedoreană cu același nume. Manifestarea face parte din cadrul programului dedicat Centenarului Marii Uniri, „100 de ani de la Marea Unire. Contribuția Franței și a Misiunii Militare Franceze condusă de Generalul Henri Mathias Berthelot la refacerea, dotarea și instruirea Armatei Române în Primul Război Mondial”.
 
Evenimentul va debuta la ora 11:00, cu o sesiune omagială, moderată de academicianul Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române, coordonator al programului aniversar „Generalul Berthelot și Misiunea Militară Franceză în România”. Sesiunea va fi urmată de prezentarea întregului poștal „General Berthelot” emis de Romfilatelia și de semnarea panoului filatelic dedicat Centenarului Marii Uniri. Totodată, va fi prezentată expoziția „Generalul Henri Mathias Berthelot pe frontul românesc (1916-1918)”, organizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie al României și Muzeul Național Militar. Cu acest prilej va fi decernată medalia aniversară „General Berthelot”. 
 
Evenimentul va continua cu ceremonia depunerii coroanelor de flori la bustul generalului și plantarea unui stejar în curtea conacului. La final va fi proiectat filmul documentar „Francezii și românii în Marele Război”, realizat de jurnalista Marcela Feraru, urmat de difuzarea interviului acordat televiziunii Trinitas de Jean Claude Dubois, nepotul generalului Berthelot. Potrivit organizatorilor, la evenimente vor participa personalități din lumea academică, reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, cadre militare, istorici, reprezentanți ai comunității locale.
 
Generalul Henri Mathias Berthelot (1861-1931), ales membru de onoare al Academiei Române în anul 1926, a fost șeful Misiunii Militare Franceze în România în timpul Primului Război Mondial și a avut o contribuție esențială în refacerea și reorganizarea armatei române. A fost consilier strategic al Regelui Ferdinand și s-a implicat în susținerea diplomatică și militară a cauzei românești. În semn de recunoștință, generalul Berthelot a fost decorat cu cele mai înalte distincții ale statului român și a fost declarat cetățean de onoare al României. 
 
La moartea sa, Generalul Henri Mathias Berthelot a lăsat Academiei Române reședința și terenul agricol primite de la Regele Ferdinand I și de la Regina Maria drept recunoștință pentru contribuția sa la eliberarea României. Din 1923, încă în timpul vieții generalului, consiliul local a botezat așezarea hunedoreană „General Berthelot”, iar în urma unui referendum din 2001, comuna și-a redobândit acest nume. În 2010, vila Generalului Berthelot, în întregime renovată, a devenit sediul Centrului de Dezvoltare Durabilă a Țării Hațegului.