ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autorul deturnării avionului companiei Ethiopian Airlines, care a aterizat luni dimineaţă la Geneva, este chiar copilotul, el dorind să ceară azil politic în Elveţia întrucât se consideră persecutat în Etiopia, relatează agenţiile internaţionale de presă citând autorităţile elveţiene.

Avionul, de tipul Boeing 767, zbura pe ruta Addis Abeba - Roma cu 193 de pasageri, 140 dintre ei fiind italieni. Profitând de o ieşire a comandantului la toaletă, copilotul a închis cabina de pilotaj şi a direcţionat aparatul către Geneva. Potrivit unei înregistrări postate pe Twitter, el a transmis turnului de control elveţian mesajul: „Avem nevoie de azil sau de garanţia că nu vom fi transferaţi guvernului etiopian”. Avionul a fost escortat până la Geneva de avioane de vânătoare Eurofighter ale armatei italiene.

După aterizare, copilotul în vârstă de 31 de ani a ieşit din cabina de pilotaj pe fereastră, ajutându-se de o coardă şi s-a predat poliţiei, în faţa căreia a declarat că “se simte ameninţat” în ţara sa, motiv pentru care cere azil politic în Elveţia, informează Agerpres .

Potrivit poliţiei aeroportului, pasagerii au fost evacuaţi şi nu s-au întregistrat răniţi, iar copilotul care a deturnat avionul nu era înarmat.

Avioanele companiei Ethiopian Airlines au fost implicate în numeroase deturnări de-a lungul anilor, piraţii aerului având revendicări de natură politică. Cel mai grav incident de acest fel s-a petrecut în anul 1996, când un alt Boeing 767 al acestei companii, deturnat de trei indivizi care doreau să ajungă în Australia, s-a prăbuşit în Oceanul Indian lângă insulele Comore după ce a rămas fără combustibil, 125 de pasageri şi membri ai echipajului pierzându-şi viaţa, inclusiv piraţii aerului.