ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Vă mai aduceţi aminte de Muzeul Literaturii Române? În urmă cu câteva luni, clădirea în care funcţiona a fost retrocedată, iar opere semnate de Eminescu, Creangă sau Caragiale au ajuns dosite într-un spaţiu impropriu din Casa Presei.

[P] O istorie sincera a poporului român - comanda online

Din păcate, acest caz nu este singular. Conform lui Dragoş Eduard Neamu, director executiv al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, 10% dintre muzeele din România au fost retrocedate sau sunt în curs de retrocedare! Conform acestuia, cea mai afectată este zona Ardealului. Dragoş Neamu spune că nu doar clădirile au devenit o miză, ci chiar unele colecţii. Cel mai afectat din punctul acesta de vedere este cel mai mare muzeu din ţară, Muzeul de Artă al României.

"Este foarte important de ştiut că există un fenomen de retrocedare nu doar a muzeelor, adică a clădirilor care găzduiesc expozițiile și sediile admnistrative ale muzeelor, ci și a colecțiilor din cadrul muzeelor", spune acesta într-un interviu acordat vice.com.

NOAPTEA MUZEELOR 2015. Când are loc evenimentul

"Unele colecţii au fost donate. Ceea ce face fenomenul retrocedărilor și mai suspect. Dar în momentul în care se ajunge în justiție, motivul invocat pentru retrocedare este acela al forțării de către regimul comunist pentru întocmirea actului de donație. Deci, practic, era un act de donație forțat și nu consimțit de comun acord. Tot fenomenul este legat de perioada comunistă. Doar că, în unele cazuri, atât de retrocedare de colecții cât și de muzee, într-adevăr puține față de fenomenul corect de retrocedare, lucrurile sunt cusute cu ață albă. Nu sunt întocmai precum se invocă în justiție. Desigur, nu comentăm deciziile justiției, care se iau pe baza unor documente, a unor dovezi care pot fi mai bine structurate de către reclamant decât de către pârât. Pentru că, de multe ori, muzeele nu dispun de serviciile juridice de o maximă calitate, dat fiind bugetul pe care îl pot oferi pentru respectivele servicii", mai spune Dragoş Neamu.

Un exemplu elocvent în acest sens este cel al Muzeului Octavian Goga din Ciucea. Conform unor documente aflate în arhivele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Veturia Goga, soția lui Octavian Goga, a făcut donația de bună voie cu condiţia de a fi lăsată să trăiască acolo până la sfârşitul vieţii. Recent, clădirea donată de Veturia Goga a fost câștigată de către reclamant la prima înfățișare.